Egeli ihracatçının market zincirlerine yaptığı “raf kirası almayın yarı fiyatına yağ satalım” teklifine, 3 market zincirinden olumlu yanıt geldi.

 

Satışların başlaması ile bugün 12-14 lira aralığında satılan zeytinyağının litre fiyatının 7-7.5 liraya inmesi bekleniyor.

 

Zeytinyağında ihracat fiyatının market rafındaki ürünün yaklaşık yarı fiyatına yapıldığını ifade eden Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Ali Nedim Güreli, marketlerin yüksek raf kirası istemesi nedeniyle birçok şirketin pazara giremediğini savundu.

 

Bu nedenle zeytinyağı piyasasının 3-4 markanın hakimiyetine bırakıldığını öne süren Güreli, “İç piyasada marka bağımlılığına bağlı bir oligopol var. Yüz yağın 85'i üç firmaya ait olursa iktisadi olarak buna oligopol denir. Bu yapının farkında olan iç piyasacılar ciddi kar maksimizasyonu yapıyor” dedi.

 

Üreticinin borsada 5 liraya sattığı yağın markette 15 liraya satıldığını, bu durumun da şimdiye kadar sorgulanmadığını bildiren Güreli, zeytinyağında üretim bollaştıkça fiyatın düştüğünü söyledi. Güreli, diğer yağlarla aradaki fiyat farkının azaldığını ancak bunun rafa yansımadığını savundu.

 

İç piyasada zeytinyağı için “ucuza satılmaz” gibi bir algının oluşturulmaya çalışıldığına dikkati çeken Güreli, bu algıyı yıkmak ve iç tüketimi artırmak için bir süre önce market zincirlerine “raf kirası almayın yarı fiyatına zeytinyağı satalım” teklifinde bulunduklarını kaydetti.

 

Güreli, şöyle devam etti:

“Teklife üç market zincirinden olumlu yanıt geldi. Bir market zinciriyle görüşmeler devam ediyor. Marketler “raf parası almayacağız, gelin” yanıtını verdi. İhracatçı üyelerimize bu daveti aktaracağız. İhracatı yapılan, laboratuvar garantili, kaliteli zeytinyağını piyasadaki pahalı yağlara göre en az yüzde 40 daha ucuza satacağız. Türk halkı laboratuvar onaylı, kaliteli zeytinyağını ihracat fiyatından tüketecek. Yağın bu fiyatla market rafına girmesi diğer marketleri de hareketlendirecektir. Büyük marketlerin pahalı yağ satan firmalara da baskı yapmasını bekliyoruz. Fiyatların ucuzlamasının zeytinyağındaki tağşiş (karışım) girişimlerini de sonlandıracağını düşünüyoruz.”

 

KAÇA SATILACAK?

İhracatta ortalama kilogram fiyatı 6 lira olan zeytinyağının iç piyasada ihracat teşvikleri çıkarılıp ambalaj maliyetleri eklendiğinde marketlerde kilogramının 7-7,5 liradan satılabileceği belirtiliyor. Halen raflarda bulunan 1 litre (910 gram) sızma zeytinyağının fiyatı ise 12-14 liradan satışa sunuluyor.