Yunanistan, Uluslararası Para Fonu IMF'ye bugün yapması gereken 300 milyon euroluk ödemeyi yapamayacağını, Haziran'daki dört taksidi toplu olarak tek seferde ödeyeceğini bildirdi.

Şimdi Yunanistan'ın toplam 1.5 milyar euroluk borcunu ödemesi için 30 Haziran'a kadar süresi var. Bu tarihte Avrupa Birliği ve IMF'nin Yunanistan'a sağladığı kurtarma paketinin süresi doluyor.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, ülkesinin temerrüde düşmemesi için, kurtarma paketinde öngörülen yardımın son diliminin serbest bırakılabilmesini sağlayabilmek amacıyla alacaklılarıyla anlaşmaya çalışıyor. Ancak Yunanistan'ın alacaklıları taraflar arasındaki görüş ayrılıklarının sürdüğünü söylüyor.

IMF Sözcüsü Gerry Rice, Yönetim Kurulu'nun 1970'lerde aldığı bir kararla, aynı ay içinde birden fazla ödemesi olan ülkelerin, taksitlerini tek seferde ödeyebildiğini hatırlattı.

IMF'ye borçlarını bu şekilde ödeyen son ülke, 1980'lerin ortalarında taksitlerini birleştiren Zambiya olmuştu.

Yunanistan'ın borcunu ödeyememesi halinde euro bölgesinden çıkma olasılığı bulunuyor.

TSİPRAS HÜKÜMETİ KEMER SIKMA POLİTİKASINI REDDETTİ

Avrupalı liderler ve IMF, Yunanistan'ı daha fazla yardım alabilmesi için daha çok kemer sıkma politikası uygulamasını istiyor. Ama Yunanistan hükümeti bugüne kadar yeni kemer sıkma politikaları uygulamayı reddetti. (BBC Türkçe)