Tüpraş Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tüketimi hızla azalan kükürt oranı yüksek fuel oil, dönüşüm tesisleriyle inceltilip daha çevreci beyaz ürüne dönüştürülebiliyor. Tüpraş bunun için İzmit Rafinerisi’nde B Bölgesi’nde daha önceden planlaması yapılan Fuel Oil Dönüşüm Projesi için, Hazine Müsteşarlığı Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğü’nden, 2.338.350.929 TL tutarında Yatırım Teşvik Belgesi’ni aldı. Yüksek kükürtlü fuel oil’i işleyerek Euro V standardında motorin ve benzin gibi beyaz ürünlere dönüştürecek proje, ’Büyük Ölçekli Yatırım’ olarak değerlendirilerek, destek unsurları KDV istisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, İndirimli Kurumlar Vergisi, 2 Yıl Sigorta Primi İşveren Hissesi desteğini içeriyor.

2014’DE BİTECEK

En gelişmiş rafinaj teknolojisi ile tasarlanarak 2014 yılında devreye alınması planlanan, tahmini yatırım tutarı 2 milyar Amerikan Dolar’ı tutarındaki proje ile yaklaşık 4.2 milyon ton siyah ürün (fuel oil ve benzeri ürünler), AB standartlarında yaklaşık 3.5 milyon ton benzin ve motorin gibi daha değerli ve çevreci beyaz ürünlere dönüştürülecek.
Proje ile ilgili olarak daha önce yapılan değerlendirmeler sonucunda, projenin gerçekleştirilmesi için İspanyol Technicas Reunidas firması seçilmişti.