Art arda gelen zamlarla rekor seviyelere ulaşan fiyatlar kamuoyunda tepkiyle karşılanıyor. Özellikle petrol ürünlerinden alınan yüzde 65'lik yüksek vergi araç sahiplerini çileden çıkarıyor. Son yapılan zamlarla 1 litre benzin fiyatının 4 lirayı geçmiş olması, bardağı taşıran son damla olmuş gibi görünüyor.
Bu kapsamda tüketici dernekleri, zamları protesto etmek için eyleme hazırlanıyor. Öncelikle Maliye ve Enerji bakanlıkları ile EPDK'ya toplu faks gönderilecek. Pazar günü ise çok sayıda derneğin katılımıyla trafikte korna eylemi yapılacak.

"VERGİLER İNDİRİLSİN"
Türkiye, son akaryakıt zamlarıyla kendine ait olan 'benzinin en pahalı satıldığı ülke' rekorunu da yenilemiş oldu. Son artışlara uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatlarının artması sebep gösteriliyor. Ancak Türkiye'de akaryakıt ürünlerinden yüzde 65 gibi çok yüksek oranda vergi alınmasının da fiyatları hızla yükselttiği belirtiliyor.

Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, zamların bu şekilde devam etmesi halinde nisan ayında 1 litre benzinin 4,5-5 liraya çıkabileceği uyarısında bulundu. Kaya, gerçekleştirilecek protesto eylemleriyle ilgili olarak da, "Pazar günü araçlarla birlikte trafikte eylem yapacağız, korna çalacağız. Zamlara sessiz kalmamız mümkün değil. Maliye'nin 'vergileri indir' çağrımıza sessiz kalmamasını bekliyoruz." dedi.

"TAVAN FİYAT UYGULAMASINA GERİ DÖNÜLSÜN"
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, akaryakıt fiyatlarında tavan fiyat uygulamasına geri dönülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Akaryakıt fiyatları arttıkça vergisi düşerse fiyat istikrarı korunmuş olur. Akaryakıtçılar ile devlet zam yarışı içinde." eleştirisini yaptı.

Enerji Üst Kurulu, geçen sene zam yağdıran şirketlere dur demiş, tavan fiyat uygulamasına geçmişti. 28 Mayıs 2009'da ilk tavan fiyatı belirleyen EPDK sayesinde benzinin litresi 20 kuruş ucuzlamış ve 3,20 liradan 2,90 liraya düşmüştü. Ancak, 14 Temmuz'da Maliye Bakanlığı akaryakıttan alınan ÖTV'ye zam yapınca söz konusu 20 kuruşluk indirim, bu kez vergi artışı olarak benzin fiyatına eklenmiş oldu ve fiyat eski seviyesine çıktı.
Otomotiv sektörünün satış rekoru kırdığı bir dönemde akaryakıta zam gelmesi manidar bulunurken, söz konusu zamların enflasyon üzerinde de olumsuz etki yapacağına işaret ediliyor. EPDK yetkililerinin ise son gelişmeler ışığında fiyatları anlık izlemeye aldığı bildiriliyor

BAKAN: İNŞALLAH DÜŞER
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Tüketicilere, yükselen akaryakıt fiyatları ile ilgili tavsiyeniz olacak mı, 'arabanızı kullanmayın' diyebilir misiniz?'' sorusunu ise ''Hayır 'arabanızı kullanmayın' diyemem. Herkes ihtiyacı ve mutlaka bütçesi nispetinde kullanacaktır. İnşallah ümit ediyorum ki fiyatlar uluslararası arenada 75- 80 dolarlar bandına iner ve fiyatlar geri çekilir'' şeklinde yanıtladı.

Akaryakıt üzerindeki vergilerin yüksek olduğunun hatırlatılması üzerine ise Yıldız, benzin ve mazot üzerinde yüzde 69-70 seviyesinde vergi bulunduğunu, bunun bütçe gelirleriyle alakalı olduğunu, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında bu rakamın Maliye Bakanlığı tarafından ''belki tekrar incelenebileceğini'' söyledi.

Öte yandan uluslararası piyasalarda ham petrolün varil fiyatının 100-110 doları bulabileceği belirtiliyor. Fakat Rusya Maliye Bakanı Kurdin ise gelecek 3 yıl içerisinde petrol fiyatlarının 60 doların altına kadar gerileyebileceğine işaret ediyor. Uzmanlar, Avrupa'daki soğuk havanın etkisiyle ve artan petrol talebine bağlı olarak petrol fiyatlarının artma eğiliminde olduğuna dikkat çekiyor. (Haberturk)