Milli gelir hesaplamasında ‘revizyon’ a gitmeye hazırlanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, Türkiye ekonomisinin, rakamların gösterdiği yerde olmadığını savundu.

Aydemir, “Madem zenginiz, ispatlayın dense yapamıyorum. Eldeki veri kaynaklarımız yetersiz, yapamıyoruz” diye konuştu.

Aysel Alp’in Hürriyet'te yer alan haberine göre, milli gelir hesaplamasını daha fazla veri kullanarak yeniden hesaplayacakları için milli gelirde bir artış olacağını belirten Aydemir, “Hesaplama sonucunda 10 bin civarındaki kişi başına milli gelirimiz belki 11 bine, 12 bine çıkacak. Ancak bu durumu, ‘bir gecede zenginleştik’ diye değil, ‘meğerse zenginmişiz’ diye yorumlamak doğru olur” dedi.

"Eğer bu revizyonu yapmazsak EUROSTAT milli gelir istatitistiğimizi yok sayar. Bu revizyonu yapmak zorundayız" diyen Aydemir, “Yayımladığımız istatistiklerin doğruluğunu dünyanın her yerinden gelecek uzmanlara kanıtlayabilirim” diye konuştu.

Milli gelir hesaplamalarında kullanılan verilerin TÜİK’e gerçek düzeyde ulaşmadığını söyleyen Aydemir, “Ekonomimiz rakamların gösterdiği yerde değil, ama bize gelen veriler eksik olduğu için böyle olduğunu kanıtlayamıyoruz. Örneğin zenginler gerçek durumlarını gizliyor, doğru veriyi vermiyor. Eğitimliler de doğru veriyi vermiyor. Bu iki kesimden muzdaribiz. Köye gittiğinizde adam sizi oturtuyor, yemek yediriyor bütün sorularınıza cevap veriyor. Zengin ve eğitimliler ise içeri almıyor, doğru veriyi vermiyor” diye konuştu.

İşte Aydemir’in açıklamaları:

“Madem zenginiz, ispatlayın dense yapamıyorum. Eldeki veri kaynaklarımız yetersiz, yapamıyoruz. Bu hesaplama işleri anketle olmaz, idari kayıtla olur. İdari kayıtlarımızı geliştirin yetersiz diyorum geliştirmiyorlar. Bize verin biz yapalım diyorum vermiyorlar. Milli gelir iş kayıtlarından üretiliyor. Ancak kim ne kadar üretiyor, ne kadar satıyor bilmiyoruz. Şirketler, insanlar bu bilgileri doğru vermiyorsa, verirken burnundan getiriyorsa, Maliye’ye verdiği kayıtların aynısını veriyorsa biz ne yapabiliriz? Şimdi herkese cebinizdeki paraları söyleyin desek, cebinde bin lira olan 100 lira var derse ne yapabiliriz? Gelip de cebini araştıracak halimiz yok. 100 liralık geliri dikkate almak zorunda kalıyoruz.”