Yunanistan’da Ocak ayındaki seçimlerden zaferle çıkan Radikal Sol İttifak (Syriza) ve Başbakan Aleksis Tsipras, devlete borçlu olan dar ve orta gelirliler için yeni bir düzenleme getiriyor. Avrupa Birliği (AB)‘nin baskılarına rağmen Syriza, tahsili çok zor olan 76 milyar euroluk vergi ve prim borçlarına kısmi af öngörüyor.

320 milyar euroluk dış borcu nedeniyle AB, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) oluşan troykanın baskısı altındaki Yunanistan hükümeti, ülke içindeki 76 milyar euroluk alacaklarına kısmi af getirecek. Maliye Bakanlığı Müsteşarı Nadia Valvani, devlete vergi ve sosyal sigortalar primi borcu olan şahıslar ile şirketlere yönelik yeni bir düzenlemeye gidileceğini duyurdu.

Buna göre, maddi olanakları olmayan şahıs veya şirketlerin devlete olan borçlarının 200 euroluk kısmını ödemeleri halinde, geri kalan borçların yarısı silinecek.  Daha önceki hükümetlerin dar gelirli şahıs ve esnafa yüklendiğini hatırlatan Valvani, daha çok devlete borçlu olan büyük şirketlerin hedeflerinde olduğunun altını çizdi.

Valvani, devletin 76 milyar euroluk alacaklarından sadece 9 milyar euroluk kısmının tahsil edilebileceğini de kaydetti.

AB, ECB ve IMF’den oluşan troyka, daha önceki hükümetlerin benzer yöndeki çabalarını engellemiş ve ‘Yunanistan maliyesinin her kuruşa ihtiyacı var’ mantığına göre hareket edilmesini dayatmışlardı.

25 Ocak’taki seçimlerden galip gelen Syriza ile muhafazakar Anel partilerinin kurduğu koalisyon hükümeti, haftalardır AB ile yeni yardım programları üzerine müzakere ediyorlar. Hükümet, kemer sıkma politikalarını sürdürme şartında ısrar eden AB’ye karşı direnirken, bugün yeni yardım programlarına ilişkin Brüksel’e yeni bir başvuru yapılacak. (ANF)