Kasım ayı sanayi üretim rakamları açıklandı. Kasım ayı sanayi üretiminde takvim etkisinden arındırılmış yıllık artış yüzde 0,7 oldu. Mayıs 2013'ten bu yana en düşük sanayi üretimi gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise aylık bazda yüzde 0,1 düştü.

SANAYİ ÜRETİMİBİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 0,7 ARTTI


cnbce.com'da yer alan habere göreSanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; 2014 yılı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 6,3 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,2 azaldı, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 5,0 arttı.

BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE YÜZDE 0,1 DÜŞTÜ

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; 2014 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,8 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,3 azaldı, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 0,5 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek düşüş dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti. Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2014 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 2,0 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek düşüş diğer ulaşım araçlarının imalatında oldu. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 21,9 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 7,6 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı ve yüzde 6,3 ile mobilya imalatı takip etti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek artış kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılmasında gerçekleşti. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 10,1 ile kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılmasında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 4,0 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı ve yüzde 3,6 ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı takip etti.