Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na organik ürünlerle ilgili yapılan şikayetlerin başında pahalılık gelirken, ürünün organik olduğunun nasıl anlaşılacağı en fazla yöneltilen soru oldu. İşte Bakanlık yetkililerinin sorulara verdiği yanıtlar:

 

- Organik ürünler neden pahalı?

Organik ürünün, özel kontrollü ve sertifikalı bir üretim sistemi olması nedeniyle belli bir maliyeti bulunuyor. Bu da ürün fiyatına yansıyor.

 

- Bir ürünün organik olduğunu nasıl anlarım?

Ürünün etiket bilgilerinde ürünün kime ait olduğu belirtilirken, yurtiçinde üretilerek pazarlanan organik ürünlerin üzerinde organik ürün logosu kullanılıyor. Ambalajlı ürünlerde yönetmeliğin adı, yetkilendirilmiş kuruluşun adı, logosu, kod numarası, organik ürün logosu ve ürün sertifika numarasının bulunması gerekiyor.

 

- Organik adı altında organik olmayan ürün satanlara uygulanan yaptırım ne?

Ürünlerini organik olmadığı halde, organik gibi göstererek satan kişi veya şirketlere 10 bin lira para cezası uygulanıyor.

 

EYLEM PLANI OLUŞTURULACAK

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; organik tarımda eylem planı oluşturulması, mevzuatın uluslararası mevzuatlarla uyumlu hale getirilmesi, organik tarım konusunda faaliyet yürüten üretici, işletmeci ve pazarlamacılara yönelik eğitimler düzenlenmesi yönünde çalışmalar yürütüyor. (Akşam)