Hizmet ve komisyon gelirlerinde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyar 246 milyon TL tutarında artış yaşandı.

Güçlü kredi büyümesine karşın söz konusu gelir artışının sadece 188 milyon TL’si kredilerden alınan ücret ve komisyonlardan elde edildi. Gelirin 1 milyar 58 milyon TL’si havale, EFT, kredi kartı ücret ve komisyonu gibi hizmetlerden tahsil edildi.

Vatandaştan alınan havale ücretleri, EFT, para transferi gibi her türlü bankacılık işlemlerinden sağlanan hizmet gelirleri bankalar için yine önemli bir gelir kalemi oldu. Bankalar, 2011 yılının ilk yarısında hizmet geliri ve komisyonlar adı altında vatandaştan 8 milyar 244 milyon TL tahsil etti. Hizmet ve komisyon gelirlerinde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyar 246 milyon TL tutarında artış yaşandı. Güçlü kredi büyümesine karşın söz konusu gelir artışının sadece 188 milyon TL’si kredilerden alınan ücret ve komisyonlardan elde edilirken, 1 milyar 58 milyon TL’si havale, EFT, kredi kartı ücret ve komisyonu gibi hizmetlerden tahsil edildi.

BDDK’nın Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü (Haziran 2011) Raporu’na göre 2011 yılının ilk yarısında bankacılık sektörünün dönem net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.2 oranında, 1 milyar 853 milyon TL azalışla 10 milyar 315 milyon TL düzeyinde gerçekleşti. Haziran 2011 itibariyle sektörde faaliyet gösteren 48 bankadan 28’inin karında son 1 yıllık dönemde azalış gerçekleşti.

Bu dönemde bankaların havale ücretleri, EFT, para transferi gibi her türlü bankacılık işlemlerinden sağladıkları bankacılık hizmet ve komisyon gelirleri tutarı 8 milyar 264 milyon TL’ye ulaştı. İlk 6 ayda bankaların hizmet ve komisyon gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.8 oranında, 1 milyar 246 milyon TL tutarında artış gösterdi. Güçlü kredi artışına karşın söz konusu gelir artışının sadece 188 milyon TL’si kredilerden alınan ücret ve komisyonlardan elde edildi.

Bankalar kredilerden elde edilen ücret ve komisyonların yüzde 59’unu nakdi kredilerden, kalan kısmını ise gayri nakdi kredilerden elde etti. Bankaların hizmet ve komisyon geliri kaleminde son 1 yılda yaşanan 1.2 milyar TL’lik artışın 1 milyar 58 milyon TL’si ise vatandaştan kredi kartı ücret ve komisyon gelirleri, sigorta komisyonları ile diğer komisyon ve hizmet gelirlerinden oluşan bankacılık hizmet gelirlerinden elde edildi.

SEKTÖRÜN TOPLAM FAİZ GELİRLERİ YÜZDE 3.5 ARTTI

2011 yılının ilk yarısında bankacılık sektörünün toplam faiz gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.5 artışla 40 milyar 65 milyon TL’ye ulaştı. Bankacılık sektörün toplam gelirlerinin yüzde 72.1’ini toplam faiz gelirleri oluşturdu. Yılın ilk yarısında 8.2 milyar TL’ye ulaşan bankacılık hizmet gelirleri ve komisyonlarının toplam gelirler içindeki payı son 1 yılda 1.7 puan artışla yüzde 14.8 düzeyine ulaştı. (Mynet.com)