İlgili kurumların bir araya gelerek yapacakları çalışma sonucunda, araçların arka camları ile arka yan camlarına cam filmi taktırmak serbest olacak.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri, araç sürücülerinin büyük bölümünün istemesine rağmen, güvenlik amacıyla yasak olduğu için kullanamadığı cam filmleri konusunda çalışma başlattı.

 

Çalışmalar sonucu konu, Motorlu Araçlar Teknik Komitesi (MARTEK) gündemine taşınarak değerlendirildi.

 

Daha sonra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ilgili kurumların (Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Standardları Enstitüsü) katılım sağladığı, otomotiv sanayi sektörünü temsilen ise Otomotiv Sanayi Derneği'nin yazılı görüş beyan ettiği toplantılar gerçekleştirildi.

 

Toplantılar sonucunda, konuyla ilgili olarak ivedi şekilde düzenleyici mevzuat oluşturulması ve şu an uygulanan yasaklayıcı mevzuatın da cam filmlerinin geçirgenlik oranlarının yasal sınırları dikkate alınarak, tekrar düzenlenmesine karar verildi. Bu amaçla çalışmalara da hız verildi.

 

FİRMALARI TSE YETKİLENDİRECEK

Mevzuat hazırlanıp yürürlüğe girdiğinde, araçların arka camları ile arka yan camlarına cam filmi taktırmak serbest olacak. Konuya ilişkin Türk Standartları Enstitüsü (TSE) görevlendirilecek ve TSE, cam filmi uygulaması yapmak isteyen firmaların yeterliliklerini değerlendirip, bu firmaları yetkilendirecek.

 

Böylece araç sürücüleri trafik kontrol noktasına ya da muayene istasyonuna giderken, cam filmlerini sökmek zorunda kalmayacak.

 

Diğer yandan bu uygulama ile araçlarda enerji verimliliği sağlanmasının yanı sıra ülkenin cari açığına da pozitif katkı sağlanacak.