Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye raporunda Cumhurbaşkanlığı seçiminin siyaset ve ekonomideki sorunları gidermeyeceğini söyledi. Raporda ayrıca, AKP'nin "konsensüs odaklı Gül" ile "otokrat Erdoğan" arasında bölündüğü belirtildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'deki politik gerginlik ve belirsizliğin 2015 seçimlerine kadar devam edeceğini, cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarının Türkiye'nin temel ekonomik ve kurumsal zorluklarını gidermeyeceğini açıkladı. Öte yandan, Moody’s, Türkiye'nin kredi görünümüyle ilgili gözden geçirme raporunu 5 Aralık’ta yayınlayacak.

Raporda, AKP'nin "Abdullah Gül'ün öncülüğündeki konsensüs odaklı kanat" ile "Erdoğan öncülüğündeki daha otokratik kanat" arasında bölünmüş durumda olduğu da belirtildi.

Pazartesi günü Türkiye büyüme tahmini bir puan düşüren Moody's'in bugün açıklanan Türkiye değerlendirme raporundan öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

- Cumhurbaşkanlığı seçimi, süregelen siyasi tansiyonla en azından Haziran 2015'te düzenlenecek olan parlamento seçimlerine dek sürecek belirsizlik nedeniyle ülkenin ekonomik ve kurumsal kredibilite sorunlarını çözemeyebilir (yavaş büyüme, yüksek enflasyon, önemli dış kırılganlıklar ve Merkez Bankası gibi önemli kurumların bağımsızlığının zayıflaması)

- Yeni başbakanın atanması ve AKP'nin iç dinamiklerini belirleyecek 2015 seçimleri tamamlanmadan not üzerindeki etkiler tam olarak netleşmeyecek.

- Politik  görünüm istikrar kazanana kadar yapısal reformlar aksayabilir, bu da Türkiye'yi uluslararası piyasalardaki dalgalanmalar karşısında kırılganlaştırır.

- Seçimin sonucu temel kredi zorluklarını gidermeyecek

- Bu yıl büyümenin yüzde 3'te kalmasını bekliyoruz.

- 2003'den bu yana sağlanan ivmenin devam ettirilmesinin önümüzdeki dönemde zorlaşacak.

- Merkez Bankası'nın faizlerde yaptığı indirimler enflasyon riskini artırıyor.

- Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusunda kuşkular arttı.

- AKP içindeki dengeler ekonomi politikası ve yönetim yaklaşımını nasıl etkileyeceği konusunda bazı işaretler verecek.

KAYGILAR ARTIYOR

Bir süredir yavaşlama sinyalleri veren Türkiye ekonomisi için kaygılar, çatışmalar nedeniyle Irak'a ihracatın yüzde 50'ye yakın düşmesiyle arttı. Uluslararası piyasaların güvendiği Ali Babacan ile Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetiminden alınacağı ve yerine Yiğit Bulut'un getirileceği söylentisi de tartışmalara neden olmuş durumda. Enflasyona rağmen Merkez Bankası'na yapılan faiz baskısı ve Bank Asya'nın politik nedenlerle üzerine gidilmesi gibi örneklerin de riskleri artırdığı yorumları yapılıyor.

DOLAR YÜKSELDİ

Açıklamaların ardından piyasalarda dolar 2.1640 TL'nin üstüne çıktı. Dolar açıklama öncesi 2.16 TL'nin altında seyrediyordu. (ilerihaber.org)