Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'de pazar günü yapılan genel seçimlerin sonuçlarını negatif olarak değerlendirdi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's "Seçim sonuçları ekonomi politikalarının uygulanmasını güçleştirecek" açıklaması yaptı.

Moody's, "Seçim sonuçları türkiye'de siyasi belirsizliğin arttığını gösteriyor. 2019'dan önce erken seçim ihtimali yüksek. AK Parti'nin azınlık hükümeti ya da AKP önderliğindeki koalisyon kırılgan olacak. Yeni gelecek hükümetin reform yapabilme kapasitesi kredi notunu etkileyecek" değerlendirmesinde bulundu. Moody's, "Türkiye'deki siyasi belirsizlik yatırımcı güvenini etkileyecek. Seçim sonuçları Türkiye'nin kredi notu açısından negatif. Seçim sonuçları Türkiye'deki kurumlara olan güveni artıracak" ifadelerini kullandı.

NEDEN, SİYASİ BELİRSİZLİK

Seçimlerden çıkan sonucun Türkiye'nin kredi notu için negatif olarak değerlendirilmesine neden olarak, kısa vadede olası azınlık veya koalisyon oluşuklarından kaynaklı büyük siyasi belirsizlikler ortaya çıkacak olmasını işaret eden Moody's, oluşacak azınlık veya koalisyon hükümetlerinin istikrarsız olmasının ve erken seçime yatkın olmalarının bekleneceğini vurguladı.

Moody's buna ek olarak seçim sonucunun dış kırılganlıkları azaltacak, yatırım ortamını iyileytirecek ve ekonomik büyümeyi yeniden aktive edecek ekonomi politikalarının ugulanmalarının büyük olasılıkla daha fazla ertelenmesine yol açacağına işaret etti.

AKP'NİN DÜŞÜŞÜ İLE KURUMLARA GÜVEN ARTACAK

Bununla birlikte AKP'nin parlamentoda sandalye sayısının 258'e düşmesinin öngörülebilir gelecekte başkanlık sistemine geçilmesinin ertelenmesine yol açacağına dikkat çeken Moody's, seçimlerden çıkan sonucunu parlamentonun etkin bir ses olarak  ortaya çıkmasını, Türkiye'nin kurumlarının güçlenmesini sağlayacağını, yatırımcıların kurumlara güvenlerini destekleyeceğini vurguladı.

Moody's seçim sonuçlarının geçtiğimiz 13 yılda hakim olan tek parti iktidarının yerini daha belirsiz bir azınlık hükümeti veya çok partili sir koalisyon hükümetinin alacağına işaret ettiğini de belirterek, bu durumun doğal olarak daha az istikrarlı bir iktidar ortaya çıkaracağını ifade etti. (Bloomberg HT)