Merkez Bankası başkan yardımcılığına getirilebilmesi için yasa değişikliği yapılan Murat Çetinkaya’nın, Pazartesi günü başkanlığa atanmasının ardından özgeçmişinde ‘yüksek lisans’ yaptığını dair ifade kaldırıldı. Çetinkaya’nın internet sitesindeki özgeçmişi de bir gecede değiştirildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, görev süresi 19 Nisan’da dolacak Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın yerine başkan yardımcısı koltuğunda oturan Murat Çetinkaya’nın atanmasına karar vermişti.

Hürriyet’ten Uğur Gürses’in haberine göre, daha önce Merkez Bankası başkan yardımcılığına atanacakların hukuk, maliye, ekonomi, işletme, bankacılık ve finans alanlarından birinde lisans ya da lisansüstü öğrenim görmüş olmaları, yeterli bilgi ve deneyime sahip olup mesleklerinde en az 10 yıl çalışmış olmaları şartını taşımaları gerekiyordu.

2012’de yapılan değişiklikteyse bu alanlara; mühendislik, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler ile istatistik alanlarıyla genel biçimde ‘iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde’ eklemesi yapıldı. Böylece Boğaziçi Üniversitesi’nden sosyoloji ve siyaset bilimi-uluslararası ilişkiler bölümlerinden mezun Çetinkaya’nın göreve getirilmesi için önü açılmış oldu.

NE ÜNİVERSİTE NE BANKA YANIT VERDİ

Böylece başkan yardımcısı olarak atanan Çetinkaya’nın, Merkez Bankası internet sitesindeki özgeçmişinde “Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisansını tamamlayan Çetinkaya, halen aynı Üniversitede uluslararası finans/ekonomi-politika alanında doktora tez çalışmasını sürdürmektedir” yazıyordu.

Çetinkaya’nın başkanlığa atanması ardından Gürses, Yalçınkaya’nın tez konusunun ne olduğunu öğrenmek istedi. Ancak Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü  ‘kişisel bilgi’ gerekçesiyle yanıt vermedi.

YÖK veri tabanında da Çetinkaya tarafından yazılmış bir yüksek lisans tezi görünmemesi üzerine Gürses, aynı soruyu sormak için Merkez Bankası basın sözcülüğüne ulaştı, ancak yine yanıt alamadı.

Gürses’in sorgulamasının ardından Çetinkaya’nın internet sitesindeki özgeçmişi de bir gecede değiştirildi.

MERKEZ BANKASI ÇITANIN ALTINDA KALDI

Yüksek lisans kısmının çıkarıldığı özgeçmişte, yalnızca şu cümlenin kaldığı görüldü: “Halen aynı üniversitede doktora çalışmasını sürdürmektedir.”

Böylelikle ekonomi ya da bağlantılı bir alanda lisans, lisansüstü veya doktora seviyesinde öğrenim görmemiş, üstelik de yıllardır ‘yüksek lisans’ yapmış gibi görünen biri Merkez Bankası başkanlığına atanmış oldu.

Gürses yazısına şu notu da düştü: “Yurtdışında tez aşamasında olan ekonomistleri bulmak için her yıl ABD’de bu amaçla yapılan toplantılara başkan ve yardımcıları düzeyinde katılan ve doktoralarını tamamladıklarında mülakatla üç beş kişiyi bünyesine katan Merkez Bankası’na başkan seçerken bu çıtanın altında kalınmış oldu.”