Merkez Bankası politika faizi olan 1 haftalık repo faizini yüzde 8,25'ten yüzde 7,75'e düşürdü. Merkez Bankası marjinal fonlama oranını yüzde 11,25'te borçlanma faizini ise yüzde 7.50'de serbest bıraktı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kritik faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası politika faizi olan 1 haftalık repo faizini yüzde 8.25'ten yüzde 7.75'e düşürdü.

Böylece Merkez Bankası 50 baz puan (0.5 puan) faiz indirmiş oldu. Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandını ifade eden marjinal fonlama oranını yüzde 11,25 olarak sabit bıraktı. Alt koridoru ifade eden borçlanma faiz oranını da yüzde 7.50'de değişmedi.

Merkez Bankası'nın kararının hemen ardından dolar 2.34 TL'den 2.33 TL'nin altına gerileyerek 2,3234 TL'ye kadar geriledi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklama:

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi destekleyecektir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmiştir.

Para politikasındaki sıkı duruş ve alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini ve enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca, başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatları enflasyondaki düşüş sürecini desteklemektedir. Bu olumlu gelişmeleri değerlendiren Kurul, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir.

Mevcut para politikası duruşu altında Kurul, enflasyonun 2015 yılının ortalarında hedefle uyumlu seviyelere geleceğini öngörmektedir. Bununla birlikte, enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli bir yaklaşım gerekmektedir. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.