Merkez Bankası, yüzde 8 olan 2017 yılı enflasyon tahminini yüzde 8.5 olarak güncelledi. Açıklanan yeni raporda, 2018 için enflasyon tahmini de yüzde 6'dan, yüzde 6.4'e yükseltildi.

Merkez Bankası, 2017 yılının ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Yeni raporda, daha önce yüzde 8 olan yıl sonu enflasyon tahmini, yüzde 8.5'e yükseltildi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, gıda enflasyonunu bu yıl için yüzde 9, gelecek yıl için yüzde 7 olarak koruduklarını söyledi.

Çetinkaya, "Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2017 sonunda yüzde 7.3 ila 9.7 aralığında, orta noktası yüzde 8.5; 2018 yılı sonunda ise yüzde 4.6 ila 8.2 aralığında, orta noktası yüzde 6.4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Orta vadede enflasyonun yüzde 5 seviyesinde istikrara kavuşmasını bekliyoruz" dedi.

Öte yandan Çetinkaya, daha önce 57 dolar olan petrol fiyatı beklentisini 2017 için 55 dolara revize ettiklerini de kaydetti.

Çetinkaya'nın sunumundan satırbaşları şöyle:

Ekonomide kademeli toparlanma eğilimi gözleniyor. Türkiye son dönemde portföy girişleri arttı. İlk çeyrek çekirdek enflasyon göstergesinin yükseldiği bir dönem oldu. Sıkılaştırmanın gecikmeli etkisi zamanla gözlenecek.

Mal ihracatındaki güçlü artış eğiliminin yanı sıra alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin de katkısıyla iktisadi faaliyetteki canlanmanın yılın ikinci çeyreğinden itibaren güç kazanmasını bekliyoruz. Alınan teşvik ve tedbirlerin katkısıyla ekonomide kademeli bir toparlanma eğilimi gözlenmektedir.

Yılın ikinci çeyreğinde iktisadi faaliyetin güç kazamaya devam etmesi ve dış talepteki toparlanmanın desteğiyle net ihracatın büyümeye katkısının artması beklenmektedir. Son aylarda yaşanman arz yönlü gelişmeler, baz etkileri ve döviz kurunun yansımaları enflasyonun hızlı bir yükseliş göstermesine neden olmuştur.

TCMB enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak için ocak ayından itibaren güçlü bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirmiştir. Uygulanan para politikası kur oynaklığını enflasyon baskılarını azaltmakta etkili olmuştur. Parasal sıkılaştırmanın ilk yansımaları finansal göstergelerde ortaya çıkmış olup, enflasyon üzerindeki gecikmeli etkiler zamanla gözlenecektir. Sıkı para politikası duruşunun katkısıyla önümüzdeki aylarda enflasyondaki düşüşün başlaması beklenmektedir.