Limonun fiyatı geçen aya oranla yüzde 20 ile 30 arasında arttı. Geçen ay halde 80 TL olan yatak limonun 17 kiloluk kasası, bu ay 105 TL oldu. Pazarda tüketici 1 kg limonu geçen ay 4-6 TL arasında alıyordu, şimdi ise bu fiyat 8-10 TL arasında seyrediyor.

Ziraat Odası Mersin Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Demir, fiyatlardaki bu dalgalanmanın her yıl yaşandığına dikkat çekerek ağustos sonu itibariyle limondaki fiyat artışının aşağıya doğru ineceğini söyledi.

YENİ MAHSUL GEREK

Yeni mahsul gelene kadar fiyatların aşağıya inmeyeceğine dikkat çeken Demir,’’Limon fiyatlarındaki gerileme yeni limonlar sofralara ulaşınca olacaktır. Bunu da ağustos sonu itibariyle bekliyoruz’’ dedi.

İÇERİDE LİMON AZALDI

Fiyat artışının sadece iç tüketimde meydana gelen arz ve talep dengesinden dolayı artış göstermediğine dikkat çeken Demir, ‘’Dünyada limon üretimi yapan ılıman orta kuşakta bulunan ülkelerdeki rakiplerimizin üretimlerinden, ihracat yaptığımız ülkelerdeki taleplerden ve dolar kurundaki hareketlilik gibi nedenler limon dahil tüm sebze ve meyve ürünlerinde bu tür iniş çıkışlara neden olabiliyor. Örneğin dışarıya limon piyasa şartlarıyla birlikte pahalıya giderse, siz üretici olarak dışarı ülkelere limonu pahalı satarsınız ve iç pazarda ürününüz sınırlı kalır. Bu durumda da fiyat artışı kaçınılmaz olur’’ dedi. (BirGün)