Türkiye ile Irak arasındaki enerji diplomasisi sonuç verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bağdat gezisinde Irak'a "Süreç şeffaf, rahat olun" mesajı verdi. Bağdat Yönetimi de Türkiye ile Kürdistan Bölge Yönetimi arasında mutabakata varılan anlaşmaları tanıyarak masaya oturdu. Türkiye-Bağdat ve Kürdistan Bölge Yönetimi arasında üçlü mekanizma kurulması kararı alındı.

KAYGILAR GİDERİLDİ

Sabah'ın haberine göre görüşmelerde, Ankara, Bağdat Yönetimi'nin kaygılarını çözecek istasyon konusunda net tutum aldı. Ankara, petrol gelirlerinin Irak anayasasına göre paylaştırılacağını vurguladı. Bağdat'a "İhraç edilen petrolün miktarını bileceksiniz" mesajı verilerek kaygılar giderildi. Ankara, petrol gelirlerinin Türkiye'de bir kamu bankasında tutulmasını, merkezi hükümetin de gözlemcisi ile gelirin anayasaya göre paylaştırılabileceğini yineledi.

'BİZ ÇOK ŞEFFAFIZ'

Irak temasları sırasında önemli mesajlar veren Bakan Yıldız, Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani'ye Türkiye'nin bu süreçte oldukça şeffaf olduğunu aktardı. Neçirvan Barzani'nin Ankara ziyareti sırasında mutabakata varılan anlaşmaların herkesin çıkarına olduğunu kaydeden Yıldız, Türkiye'nin Irak'la ilişkilerini geliştirmek istediğini belirtti. Başbakan Erdoğan'ın Bağdat ziyaretini çok önemsediğini vurgulayan Yıldız, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'yi de en kısa süre içerinde Türkiye'de ağırlamak istediklerini aktardı.

ÜÇLÜ MEKANİZMA KURULUYOR

Bakan Yıldız, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Lideri Mesud Barzani, Neçirvan Barzani ve yetkililer ile de görüştü. Yıldız, Şehristani ve Barzani ile açıklayacakları metin üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Türkçe, İngilizce ve Arapça hazırlanan metni okuyan Yıldız, "Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden Türkiye'ye petrolün ticari ihracatı için Irak merkezi hükümetinin de rızasını almayı ve bütün tarafların yararına olacak üçlü bir işbirliği projesi başlatmayı arzuluyoruz. Üçlü mekanizmanın toplantılarını Erbil, Bağdat ya da Ankara'da rahatlıkla başlatabiliriz" diye konuştu.

BOŞ BOŞ OTURMAYACAĞIZ

Kürdistan Bölge Yönetimi’nde Barzani'ye yakın haber sitesi Rudaw'ın sorularını yanıtlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Irak Kürdistanı bölgesiyle ilişkilerinin geçici olmasını istemediklerini, ilişkileri aynı sıcaklıkla sürdürme görüşünde olduklarını bildirdi. Yıldız, "Açıkça söylemem gerekirse, Türkiye yakınında bulunan enerji kaynakları konusunda boş boş oturmayacak. Irak, Türkiye'nin istikrarından faydalanacak ve böyle olması sürpriz değil. 15 yıllık anlaşma her nerede bulunuyorsa Irak ham petrolünün, tahminimize göre günde en az 1.5 milyon varil olmak üzere, Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı boyunca nakledilmesini öngörüyor" dedi.

7-8 MİLYON VARİL

Enerji Bakanı Taner Yıldız, petrol ve gaz alanında kırgınlıklara yol açmadan, mutlaka rızalar alınarak sürecin yürütülmesi gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi: "İnşallah, Irak'tan ihraç edilecek petrol ve doğalgazın yıllık 7-8 milyon varillere ulaştığı günleri göreceğiz. Biz Irak'ı bir bütün ve ayrılmaz bir parça olarak görüyoruz. Bizim Kuzey Irak'la yaptığımız sözleşmeler ve merkezi hükümetle yaptığımız anlaşmalar Irak'ın normalleşmesine büyük katkı sağlayacaktır."

BARZANİ: HİÇBİR KORKUYA YER YOK

Erbil'de düzenlenen Kürdistan- Irak Petrol ve Doğalgaz Konferansı'na katılan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani de "Bugün bizim Türkiye ile yapmış olduğumuz enerji anlaşmaları, yeni Irak'ın başlangıcı demektir ve hiçbir korkuya yer yoktur. Yaptığımız tüm tartışma ve görüşmeler yasal zeminde gerçekleşmektedir" dedi.

Bakan Taner Yıldız, Erbil'deki temasları kapsamında, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani ile de bir araya geldi. Görüşmede Irak ve Kürt Yönetim ile Türkiye arasındaki ilişkiler ve petrol anlaşmaları üzerindeki son gelişmelerin ele alındığı bildirildi. Yıldız, ayrıca IKBY Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Havrami ve Elektrik Bakanı Şeyh Ebubekir Yasin ile de görüştü.

'NEDEN KÜRDİSTAN DEMİYORSUNUZ?' SORUSU

Yıldız, bir gazetecinin "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'Kürdistan' ifadesini kullandı. Ama siz neden konuşmalarınızda Kuzey Irak ifadesini kullandınız?" sorusuna şu yanıtına verdi:

"Nasıl hitap edileceğini Irak Anayasası belirliyor. Ben zaman zaman bu ifadeyi zaman zaman da diğer ifadeyi kullanıyorum. Buradaki ister kamu isterse özel şirketler olsun Irak Kürdistan Bölgesel hükümetiyle sözleşmelerini yapıyorlar. Bu ismi, biz değil Irak halkı seçti. O yüzden biz bunu saygıyla karşılarız ve bu şekilde de hitap ederiz, bizim için fark etmiyor."