Kürdistan Bölgesel Yönetimi Sözcüsü Sefin Dizayi, Türkiye ile 20 gün önce anlaşmaya varıldığını belirterek, 'Birkaç hafta içerisinde, petrol gönderilmeye başlanacak' dedi.

Teknik çalışmalar sona erdikten sonra ihracatın başlayacağını belirten Dizayi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin yaklaşık 1,5 yıldır petrol gönderme hazırlıkları yaptığını, bunun için gerekli diplomatik çalışmaları titizlikle yürüttüğünü ifade etti.

Irak Kürdistan Bölgesi'nden, Türkiye'ye petrol akışını sağlayacak boru hattının tamamlanmak üzere olduğunu dile getiren Dizayi, “Petrol gönderme anlaşması Türkiye ve Kürdistan arasında imzalanmıştır ve her iki taraf için bağlayıcıdır. Mesele tarafların anlaşması veya anlaşmaması değildir. Sadece zaman ve teknik meseleler söz konusu” diye konuştu.

“BÜTÜN IRAKLILARIN FAYDASINA”

Başbakan Neçirvan Barzani'nin Bağdat'ı ziyaretinde Iraklı yetkilileri ikna ettikten sonra petrolün gönderilmeye başlanacağı iddialarının doğru olmadığını vurgulayan Sefin Dizayi, şöyle devam etti:

“Türkiye ile 20 gün önce anlaşmaya varıldı. Petrol yakında gönderilmeye başlanacak. Öyle görünüyor ki birkaç hafta içerisinde, yani yılbaşında petrol göndermeye başlayacağız. Petrol ihracatı için Neçirvan Barzani'nin Bağdat ziyaretinin beklendiği doğru değil, teknik olarak her şey hazır olduğunda gönderilmeye başlanacak. Başbakan'ın Bağdat ziyareti, yetkililerle diyalog, şeffaflık ve söz konusu petrol anlaşmalarının bütün Iraklıların faydasına olduğunu anlatmak içindir.”

YILLIK DEĞERİ 11,5 MİLYAR DOLAR

Kürdistan Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, boru hattında petrol pompalanmaya başlandığında ilk başlarda günde 400 bin varil ihraç edilecek. Ardından kapasite günlük 1 milyon varile çıkacak.

Uluslararası fiyatlara göre, ilk etapta taşınacak petrolün yıllık değeri 11,5 milyar doları bulacak. Boru hattında sevkiyat tam kapasiteye ulaştığında ise 38 milyar dolara ulaşacak.

Kürt yönetimi Bağdat yönetiminden alamadığı yüzde 17'lik payın karşılığında geçen yıl Ocak ayında Türkiye'ye tankerler yardımıyla petrol ihracatına başlamıştı. Uzun zamandır üzerinde çalışılan boru hattının devreye girmesi ve antlaşmanın yapılması için KBY Başbakanı Barzani, Türkiye'yi ziyaret ederek Başbakan Erdoğan ile görüşmüştü.

Yapılan görüşmeler sonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız 2 Aralık'ta Erbil'de katıldığı Petrol ve Doğalgaz Konferansının ardından yaptığı açıklamada çalışmaların tamamlandığını antlaşmanın Bağdat ile Erbil'in uzlaşmasına bağlı olduğunu söylemişti.

HAT

Türkiye'ye yönelik petrol ihracatı Tak Tak petrol sahasından, Türkiye sınırına kadar uzanarak burada Kerkük-Yumurtalık boru hattına bağlanan yeni boru hattından sağlanacak.

Yapımına 2012 yılında başlanan ve bunun için 400 milyon harcanan Erbil (Hewler)-Türkiye petrol boru hattı Kürdistan’ın ilk transit boru hattı olma özelliğini taşıyor.

Hattın uzunluğu 250 kilometre. Bu hattı bölgede faaliyet gösteren uluslararası şirketler de kullanmayı düşünüyor.

Boru hattı üzerinden Kürdistan enerji kaynakları, Türkiye’ye ve uluslararası pazarlara doğrudan ihraç edilecek. (Kaynaklar: Haber Data, ANF)