Enerji Bakanlığı’nın hazırladığı kanun tasarısında, İGDAŞ’ın abonelerden TL olarak aldığı sistem kullanım bedeli dolara çevrildi.

Ayrıca ilk taslakta metreküp başına 0,05555 dolar olarak belirlenen sistem kullanım bedeli son tasarıyla 0,0622378 dolara çıkarıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İGDAŞ özelleştirme sürecinin kasım ayında başlatılacağını açıkladı.

Türkiye'nin en büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan İGDAŞ'ın özelleştirilmesi, aboneleri üzecek. Çünkü satışla birlikte İstanbul'da doğalgaz hemen zamlanacak. Nedeni, Enerji Bakanlığı'nın hazırladığı kanun tasarısı.

Tasarıyla, İGDAŞ'ın halen abonelerinden TL olarak aldığı sistem kullanım bedelini dolara çevrildi ve metreküp başına 0,05555 dolar karşılığı TL alarak belirlendi.

Ancak bakanlık tasarıda Başbakanlık ve TBMM’ye gönderilme sürecinde değişikliğe giderek sistem kullanım bedelini metreküp başına 0,055550 dolardan 0,0622378 dolara çıkardı.

İGDAŞ'IN DEĞER ARTIŞI, ABONELERİN CEBİNDEN ÇIKACAK      

Uzmanlara göre, abone için sevindirici olmayan bu durum İGDAŞ'ın özelleştirme değerini artıracak. İGDAŞ'ın 5,3 milyon abonesi bulunuyor. Şirketin yıllık doğalgaz satışı ise 5 milyar metreküp civarında.

Doğalgaz dağıtım şirketlerinin tarifeleri (Sistem kullanım bedeli dâhil), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) onayına tabi.

Kurum, dağıtım şirketinin geliri olarak da bilinen sistem kullanım bedelini Türk Lirası (TL) olarak belirliyor.

Ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kuruluşu Başkentgaz'ın özelleştirmesinde birim hizmet bedeli yasayla dolara çevrilmiş ve metreküp başına 0,05555 US doları/metreküp, serbest tüketicilerden alınan taşıma bedeli ise 0,0077 US doları/metreküp olarak belirlenmişti.

Bu nedenle aboneler için sistem kullanım bedeli, dolar kuruna paralel her ay yeniden belirleniyor.

Ankara'da özelleştirme öncesi (Mayıs 2013) metreküp başına 0,100146 TL olan sistem kullanım bedeli döviz kuru nedeniyle özelleştirme sonrası artışa geçti.

Ankaralı aboneler için bedel, Kasım 2014'te metreküp başına 0,125621 TL'ye yükseldi. Enerji Bakanlığı'nın tasarısı aynen yasallaşırsa, İstanbul içinde (İGDAŞ) abonelerden alınan birim hizmet bedeli de 10 yıl boyunca her ay yeniden belirlenecek. (T24)