İsviçre'deki altın inisiyatifinin referanduma getirdiği İsviçre Ulusal Bankası'nı (SNB) yaklaşık 1000 tonluk altın stokunu üç katına çıkarmak ve bu miktarın altına düşmemekle yükümlü kılmayı öngörüyordu.

Bütün dünyanın nefesini tutup beklediği referandum kararından "Hayır” çıkması ekonomi piyasalarına rahat bir nefes aldırdı. Bugün oylanan İsviçre Merkez Bankası'nın altın rezervleriyle ilgili madde, vergileme sistemiyle ilgili madde ve İsviçre'ye göçün sınırlandırılmasıyla ilgili maddeye de "Hayır” diyerek üçünü de ret etti.

Referandum, Ecopop adlı sivil toplum kuruluşu tarafından organize edilen halk inisiyatifinin yıllık göçü nüfusun yüzde 0,2'si ile sınırlandırmayı öngörüyor. Buna göre ülkeye yılda en fazla 16 bin kişi göç edebilecekti. Halihazırda ise her yıl İsviçre'ye ortalama 80 bin kişi dışarıdan göç ediyor.

Bugün Ecopop'un teklifi olan göç sınırlamasına yüzde 70'lik bir hayır oyu çıktı. İsviçreliler bugün ayrıca merkez bankasının Euro ve Dolar yerine daha fazla altın rezervi tutmasını öngören tasarıyı da oyladı. Tasarı İsviçre Ulusal Bankası'nı (SNB) yaklaşık 1000 tonluk altın stokunu üç katına çıkarmak ve bu miktarın altına düşmemekle yükümlü kılmayı öngörüyordu.

İsviçre halkı bu tasarıya da ‘Hayır' diyerek dünyaya rahat bir nefes aldırdı. Halk, üçüncü olarak zengin yabancılar için İsviçre'de var olan vergi imtiyazlarının kaldırılıp kaldırılmayacağını oyladı.

İsviçreliler vergi imtiyazının kaldırılması halinde ülkeyi terk edecek zenginlerden dolayı kazançlarının düşmesinden endişelerini de sandığı yansıtarak vergi düzenlenmesine de "Hayır” dedi. "Hayır” oyları ile "Evet” oyları arasında az bir fark bulunmasına rağmen ‘Hayır'ların önde olduğu açıklandı. (Kaynak: mynet)