Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 2013 yılında küresel alanda işsizliğin rekor seviyeye çıkacağını ve mevcut ekonomik trendler göz önüne alındığında 2017’ye kadar işsizliğin artmasının beklendiğini duyurdu.

ILO tarafından bugün yayınlanan 2013 Küresel İşsizlik Trendleri raporunda, küresel ekonomi için önümüzdeki yılların oldukça sıkıntılı geçeceği ifade edildi.

Eski rekoru elinde bulunduran 2009 yılında dünyada 198 milyon işsiz insan bulunduğunu hatırlatan ILO, 2013 yılında bu rakamın yüzde 5.1 gibi bir artışla 202 milyonu bulacağını duyurdu.

ILO’ya göre işsizlik 2017 yılına kadar artmaya devam edecek ve 2014 yılında dünyada 205 milyon insan işsiz olacak.

Küresel alandaki ekonomik krizin gelişmiş ülkelerde başladığını hatırlatan ILO ancak 2012’de yeni işsizler ordusuna katılanların yüzde 75’inin az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını kaydetti. ILO işsizliğin en ciddi şekilde etkilediği bölgeleri Doğu ve Güney Asya ve Güney Afrika olarak duyurdu.

Raporda krizin yayılan etkisine dikkat çekilerek gelişmiş ekonomilerde, özellikle de AB ülkelerindeki durgunluğun az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri ciddi bir şekilde etkilediği de dile getirildi.

ILO krizin nedeni olarak AB bölgesinde bütçe politikalarındaki uyumsuzluğu baş neden olarak göstererek iç ve dış borçlanmanın krizin önünü açtığı tespitinde bulundu.

Raporda işsiz insanlarının büyük bir bölümünün iş aramayı da bıraktığı bunun yerine aile ve yakınlarının kaynaklarına dayandığı da belirtildi.