HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli, Türkiye bütçesindeki “net hata ve noksan”ın kaynağının açıklanması gerektiğini ifade ederek “kara para trafiği üzerinden bir ekonomi yönetilemez” dedi. 

Temelli  yaptığı yazılı açıklamayla Türkiye’nin sürüklendiği ekonomik krizi değerlendirdi.

TÜİK VE MERKEZ BANKASI SUÇ İŞLİYOR

Türkiye’deki ekonomi yönetiminin Türkiye ekonomisinin içine sürüklendiği krizden nasıl çıkacağına dair sağlıklı bir politika geliştirmek yerine ekonomideki gelişmelere dair bilgileri sakladığını ya da çarpıttığını ifade eden Temelli, TÜİK ve Merkez Bankasının siyasi iktidarın talepleri doğrultusunda suç işlediğini belirtti.  

2 MİLYAR YERİNE 11 MİLYAR

“‘Net Hata Noksan Kalemi’ olarak bilinen ‘Cari İşlemler Dengesi’ni resmi olmayan işlemler üzerinden elde edilen döviz ile eşitleyen kalem üzerinde manipülasyon yapıldığı ortaya çıkmıştır. Son yıllarda bu kalemin olağandışı boyutlara ulaşmış olması, suç ekonomisi üzerindeki şüpheleri artırıyor. Kayıt dışı işlemlerin en organize hallerinden biri olan bu alanda karşımıza çıkan rakamlar dünyada eşine rastlanır nitelikte değildir” denilen açıklamada ortalama 2 milyar dolar civarında hesaplanan net hata noksanın 2015 yılında 10.1, 2016 yılında ise 11 milyar dolar olarak gerçekleşmesinin açıklanması gerektiği ifade edildi.

NET HATA NOKSAN KARANLIK İLİŞKİLER YUMAĞINA İŞARET EDİYOR

Ekonomi yönetiminin bu yıl için net noksan hata kalemi beklentilerini 10,3 milyar dolar olarak hesapladığını hatırlatan Temelli “bu miktarın doğrudan yabancı sermaye girişi, portföy yatırımları ve dış kredi miktarına eşit veya daha fazla bir düzeye ulaşması, karanlık bir ilişkiler yumağına işaret ediyor” dedi.

HUKUKSUZLUĞU TAKİP EDECEĞİZ

Bu girişlerin kaynağının açıklanması gerektiğini vurgulayan Temelli “ekonomi yönetimi ve siyasi iktidar bir an önce bu kaynağı açıklamalıdır. Spekülatif yöntemler, suç ilişkileri, kayıt dışılık ve kara para trafiği üzerinden birm ekonomi yönetilemez” dedi.

Temelli bu hukuksuzluğu yakından takip etmeyi sürdüreceklerini ve suçluların yargı önünde hesap vermesini sağlayacaklarını kaydetti.