Fitch tarafından bugün yayınlanan raporda, “Siyasi istikrar ve faaliyet ortamına yönelik yükselen risklerin banka kredi notu temelleri üzerinde baskı yaratmasını, ayrıca faiz ve dövizde daha fazla potansiyel oynaklığa neden olmasını bekliyoruz”
denildi.

Kısa vadeli döviz cinsi toptan fonlamanın yüksek düzeyde olduğuna dikkat çekilen raporda, “Bu yüksek seviye, bankaları yeniden önemli finansman riskleri ve Türkiye’ye yönelik yatırımcı güvenindeki oynamalara karşı kırılgan hale getiriyor” denildi.

‘ENERJİDE DE SORUNLARI ÇIKABİLİR’

Fitch, küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) verilen kredilerin toplam portföyün yüzde 25’ini oluşturduğunu ve yavaş büyümeye karşı özellikle duyarlı olduğunu belirterek, bozulan güvenlik şartlarından dolayı turizm ve düşük fiyatlardan dolayı enerji sektörü gibi görece küçük segmentlerde de sorunların ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

Raporda, sektörün geri dönmeyen kredi oranının 2016’nın ilk 9 aylık dönemindeki yüzde 3.3’lük seviyeden 2017 sonunda yüzde 4’e yükselmesinin beklendiği belirtildi.

BANKALARIN YÜZDE 80’İ NEGATİF GÖRÜNÜMDE

Fitch tarafından değerlendirilen Türkiye bankalarının yaklaşık yüzde 80’inin negatif görünümde olmasının da görünümün negatife çekilmesinde etkili olduğu vurgulandı.