Son yıllarda talepteki artıştan dolayı yurtiçindeki rafinerilerde üretilen benzinin yarısının yurt dışına satıldığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, "Üstelik yurt içindeki vergili fiyattan değil, litresini 1,20 TL'den satıyoruz. Bu fiyata başkasına satacağımıza benzinin vergisi düşürülerek yurt içinde satılsa hem ithalatımız azalır, hem cari açığımız azalır, hem de bütçe gelirleri artar" dedi.

 

Türkiye'de işsizlik oranının yüzde 9,1'e inmesinde üretim ve ihracat artışının etkili olduğunu yazılı bir açıklamayla duyuran Palandöken, "Her yıl işgücü piyasasına 700 bin gencimiz girmektedir. Yeni iş sahaları açabilmek için yatırım ve üretim yapmak gerekmektedir. Dışarıdan gelen paralar yatırıma yönlendirilmeli ve üretim odaklı büyüme teşvik edilmeli" değerlendirmesi yaptı.

 

"SICAK PARANIN YÜZDE 50'Sİ KALICI OLMALI"
Kısa vadede cari açığı finanse etse de uzun vadede yabancılar kazançlı çıkarken vatandaşlarımızın zarar ettiğini belirten Palandöken, "Ekonomide istikrarın sağlanabilmesi için sıcak para çıkışından çok sıcak paranın girişi kontrol altına alınmalı. Önemli olan dışarıdan gelen sermayenin üretime yönlendirilmesi ve yüzde 50'sinin kalıcı olması sağlanmalıdır. Bilhassa hizmet sektörüne yapılan yatırımın kalıcı olması yaratılacak katma değerin yurtiçinde kalmasına dikkat edilmelidir. Sanırım çok kısa zaman içinde bu konuda etkili kararlar alınacaktır" şeklinde konuştu. (son dakika)