Türkiye’de yalıtım bilincini geliştirmeye, yalıtımın ülke ekonomisine ve bireylere sağladığı faydaları anlatmaya uğraşan yalıtım sektörü, bu yıl ilki düzenlenen “Isı Yalıtım Zirvesi”nde bir araya geldi. Zirvede, Küçükçekmece Belediyesi’nin yeşil sertifikalı kamu binası da ısı yalıtımından, enerji tasarrufuna sunduğu çözümlerle dikkat çekti.

 

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü iş birliği ile geçekleşen Isı Yalıtım Zirvesi’ne, Şehir ve Çevrecilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun ile Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay başta olmak üzere, İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, İZODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, İZODER Başkanlar Kurulu Başkanı Sedat Arıman, Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Kerem Alkin gibi sektörün önde gelen isimleri ile birçok iş adamı, mühendis ve basın mensubu katıldı.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM BÜYÜK BİR FIRSAT

Cevahir Kongre Merkezi’nde büyük bir katılımla gerçekleşen zirvede konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, kentsel dönüşümün ısı yalıtım sektörü için büyük bir fırsat olduğunu ve kentsel dönüşümden korkulmaması gerektiğini vurguladı. Başkan Yeniay, “Kaçak yapılaşma olan bir bölgede ısı yalıtımından söz edemeyiz. Bu nedenle kentsel dönüşümü ben büyük bir fırsat olarak görüyorum. 8,5 yılda Küçükçekmece’de bu alanda çok ciddi ve somut adımlar atıldı. Küçükçekmece meydandaki binaları kaldırıp yerine kimlikli bir kent inşa edeceğiz. Bu bölgenin yoğunluğunu azaltarak değerini artıracağız. Kentsel dönüşümle ilgili sadece bir toplantı yaptık ve insanlardan yüzde 90 onay aldık. Kentsel dönüşümden korkmamak gerekiyor” diye konuştu.

 

YEŞİL BİNA YATIRIMLARI DESTEKLENMELİ

“Trijenarasyon ile doğalgaz dönüşüm sistemi sayesinde enerji verimliliği sağlayan bir bina. Sabaha kadar buz üretip akşama kadar soğutmada kullanıyoruz. Yağmur sularını, gri suları arıtıp kullanıyoruz. Yapmış olduğumuz bina sadece enerji tasarruf yönüyle değil, yapı erişim sertifikasına sahip olması yönüyle de örnek bir bina” diyerek Türkiye’nin Breeam sertifikalı ilk kamu binası olma özelliğini taşıyan Küçükçekmece Belediyesi’nin yeni hizmet binası hakkında da bilgi veren Yeniay, yeşil binaların yapılmasının desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

 

YEŞİL BİNA İLE KAZANIN

Ayrıca normal bir bina ile yeşil bina arasında sadece yüzde 4 maliyet farkı olacağını; bunun da yeşil binayla 3 yıl gibi bir zamanda geri kazanılacağını kaydeden Aziz Yeniay, İstanbul gibi binalarının yarısının dönüşeceği bir kentte yeşil binalar ile çok ciddi kazanımlar elde edebileceğinin de altını çizdi. (Demokrat Haber Merkezi)