Kaçak elektrik bedelinin dürüst tüketiciye ödettirildiğinin ortaya çıkmasından sonra bu kez de sayaçlardan okuma bedeli alındığı anlaşıldı.

Üstelik bedel daireye göre değişiyor. Enerji Bakanı soru önergesine verdiği cevapta "Sayaç okuma bedeli kullanılan enerji miktarına göre hesaplanıyor" dedi.

 

Elektrikteki kayıp kaçak bedelinin dürüst tüketicinin sırtına yüklendiğinin anlaşılmasından sonra bu kez de elektrik faturalarında sayaç okuma bedeli adı altında bir bedel alındığı ortaya çıktı. Kahramanmaraş Tüketici Hakem Heyeti'nin kayıp kaçak bedelinin tüketiciye yüklenemeyeceği kararı ile elektrik faturaları mercek altına alındı.

 

Bugün gazetesinin haberine göre Enerji Bakanı Taner Yıldız, milletvekillerinin soru önergelerine kaçak elektrik ve elektrik faturalarındaki bedellerle ilgili cevaplar verdi.

 

2 MİLYAR TL KAÇAK ELEKTRİK

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker'in soru önergesine verdiği cevapta Yıldız, 2003'ten bu yana yapılan denetimlerde 1 milyon 700 bin abonenin kaçak elektrik kullandığının tespit edildiğini bunun bedelinin ise 2 milyar TL olduğunu açıkladı. Yıldız, 523 bin abone hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. Yıldız, 2002'de yüzde 21 civarında olan kayıp kaçak oranının 2009 sonunda yüzde 15.6'ya düşürüldüğünü açıkladı.

 

KAÇAK BEDELİ 2011'DE KONULDU

Enerji Bakanı Yıldız, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık'ın soru önergesine verdiği cevapta ise 2006-2010 döneminde kayıp kaçak oranlarının her bir şirket için ayrı belirlendiğine dikkat çekti. Yıldız, 2011'den itibaren maliyet kalemlerini ayrıştırılması ile kayıp kaçak bedelinin faturalarda gözükmeye başladığını açıkladı.

 

SAYAÇ OKUMA BEDELİ

Elektrik faturalarında sayaç okuma bedeli adı altında bir bedel alındığı da ortaya çıktı. MHP'li Alim Işık, "Dağıtım şirketleri elektriği hem satıyor hem de okuma parası alıyor. Üstelik aynı binadaki ayrı evden farklı tutarlar tahsil ediliyor" dedi. Enerji Bakanı Yıldız, sayaç okuma bedelinin kullanılan enerji miktarı dikkate alınarak hesaplandığını açıkladı. Yıldız "Sayaç okuma bedelinin abone başına belirlenmesine ilişkin çalışmalar devam etmektedir" dedi.

 

ELEKTRİK FATURASINDA YOK YOK

Enerji Bakanı Taner Yıldız, CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören'in soru önergesine verdiği cevapta ise elektrik faturalarının tüm detaylarını açıkladı. Yıldız'ın verdiği bilgiye göre elektrik faturalarında kayıp kaçak bedelinin yanı sıra dağıtım bedeli, sayaç okuma dışındaki perakende hizmet satış bedeli, sayaç okumaya ilişkin perakende satış hizmeti bedeli ve iletim bedeli tahsil ediliyor. Yıldız, elektrik faturalarından TRT için yüzde 2 oranında pay tahsil edildiğini açıklarken, yüzde 1 oranında elektrik enerjisi fonu ile belediye tüketim vergisi bulunduğunu da açıkladı.