Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'taki işgali Türkiye'nin ihracatını kötü vurdu. Türkiye'nin toplam ihracatından en fazla pay alan ülkelerden biri olan Irak'a yapılan ihracat, haziran ayında yaklaşık 3 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye’nin Irak’a ihracatı bu yılın haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 29,1 azalarak 1 milyar 51 milyon dolardan 744 milyon 853 bin dolara geriledi. Geçen yılın aynı ayına göre ise ihracat yüzde 19,3 azaldı.

Haziran ayında Irak’a gerçekleştirilen ihracat, son 34 ayın en düşük seviyesini işaret ederken, bu düşüşe en büyük etken olarak Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) başta Musul olmak üzere ülkedeki bazı şehirleri ele geçirmesi, can ve mal güvenliğini tehdit etmesi gösteriliyor. Aynı zamanda Irak’a gerçekleştirilen ihracatın ülke ihracatından aldığı pay da yüzde 5,76’ya gerileyerek son 35 ayın en düşük seviyesine geriledi.

ARALIK'TA ZİRVE YAPMIŞTI


Geçen yıl aralık ayında Irak’a 1 milyar 218 milyon 379 bin dolarlık ihracat yapılmış ve Irak’ın Türkiye’nin toplam ihracatından aldığı pay yüzde 9,25’e ulaşmış, hem ihracat hem de ihracattaki pay olarak Türkiye ile Irak arasında tarihin en yüksek seviyesini görmüştü.

Analistler, Irak’la geliştirilen ve tarihi zirvelerini gören ticari ilişkilerin ülke ekonomisine ve bölgeye önemli katkılar sağladığını belirterek, yaşanan jeopolitik risklerin ticarette bir ivme kaybına neden olduğunu ve kısa sürede bunun aşılmaması halinde ihracattaki kaybın daha da artabileceğini ifade ediyor.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci daha önce konuya ilişkin açıklamalarında Irak’taki olayların iki ülke arasındaki dış ticaret hacminde yaklaşık 3 milyar dolarlık negatif bir etki oluşturabileceğini ve Türk ihracatçıların Irak konusunda iyimser bir yapıda olduklarını, bunun da Türkiye’ye büyük bir avantaj sağladığını ve Irak’taki olayların olumsuz etkisine rağmen alternatif pazarların genişletilmesiyle olumsuz etkilerin ortadan kaldırılacağını ifade etmişti.

Olaylar nedeniyle Irak’tan ayrılan bazı firmaların ülkeye geri döndüğünü belirten Bakan Zeybekci, "Bayramdan sonra yoğun bir dönüş olacak. Yeni Irak inşa edilecek, bunu yapan da inşallah Türkiye olacak... Irak’taki sorunlar nedeniyle 10 Haziran ile 20 Temmuz arasındaki 2013 rakamları ile 2014 rakamlarını kıyasladığımızda bu ülkeye ihracatta yüzde 35 seviyesinde bir gerileme var. Toplamda baktığımız zaman ise yıl sonu itibarıyla bu gerilemenin toparlanacağını düşünüyoruz" demişti. (Posta)