Hesaba ve isme yapılan müşteri ödemeleri, konut, iş yeri ve diğer kira ödemeleri, maaş ödemeleri ve kredi kartı ödemeleri ile ilgili mesajlar perakende ödeme sisteminde yer alacak.

Merkez Bankası, bir süredir üzerinde çalıştığı elektronik ortamda para transferi projesinde önemli bir adım attı. Artık düşük tutarlı elektronik para transferleri, perakende ödeme sistemi (PÖS) olarak ayrıştırıldı.

Perakende ödeme sistemi, mevcut EFT sistemindeki ödemelerin bugün itibariyle sayıca yüzde 98’ini oluşturan düşük tutarlı müşteri ödemelerinin işlendiği bir sistem olarak konumlandırıldı. Artık hesaba ve isme yapılan müşteri ödemeleri, kamu ödemeleri, konut, iş yeri ve diğer kira ödemeleri, maaş ödemeleri ve kredi kartı ödemeleri ile ilgili mesajlar bu sistemde işlenecek.

Ödemeler, katılımcı bankaların sistemdeki hesaplarında yeterli fon bulunması halinde bekletilmeden gerçekleştirilecek. PÖS’ün devreye alınması ile birlikte mevcut EFT sistemi sadece yüksek tutarlı ve sistemik önemi olan bankacılık işlemlerinin gerçekleştirildiği bir ödeme sistemi olarak çalışacak.

2013 yılı içinde tamamlanması planlanan ödeme sistemleri yeniden yapılandırma stratejisinin son aşamasında ise EFT'nin Merkez Bankası tarafından geliştirilen yazılımlarla yenilenerek ödeme sistemlerinde daha esnek, modern ve maliyet etkin bir yapıya geçilmesi hedefleniyor.