İktisatçı Mustafa Sönmez, Türkiye ekonomisinin kontrolden çıktığını belirterek, bundan sonra Türkiye’ye serüvenci yabancı sermayenin giriş-çıkış yapacağını söyledi.

Dolar tarihi rekor kırarak 3,10 TL’nin üzerinde işlem görmeyi sürdürüyor.

Hükümet tarafından her ne kadar “Sorun yok” açıklamaları yapılsa da dövizdeki yükseliş ve açıklanan kimi ekonomik veriler karşısında Türkiye’nin 2017 yılını oldukça zor geçireceği düşünülüyor.

DİHA'ya konuşan iktisatçı Mustafa Sönmez’e göre, Türkiye ekonomisi bahar halinden sonbahar haline geçti. Sönmez, bu durumun tüm siyasi denklemi de belirleyeceğini söyledi. Moody’s’in not indirimi yapmasının ardından sermaye çıkışı yaşanmasına dair hükümetin “Sağlam ekonomimiz var” açıklamalarını hatırlatan Sönmez, Merkez Bankası (MB) verilerine işaret ederek, “Çıkışlar Moody’s’in not indiriminden 2 hafta sonra başladı. 7 Ekim haftası 770 milyon dolar net çıkış oldu. Doların yükselmesi de bundan” dedi.

'MB MÜDAHALE EDEMEYEBİLİR'

Sönmez, doların artışının sürmesi halinde MB’nin müdahale etmesini beklediklerini söyledi.

Şimdiye kadar MB müdahalesinin olmamasının iki nedeni olduğunu belirten Sönmez, “Birincisi; yaşananları spekülatif bir atak olarak görüyorlar yani, bir komplo. Onun için bekleyip görelim diyorlar. İkincisi de; ellerinde buna müdahale edecek kadar döviz yok, cephane yok. Dolayısıyla biraz beklemeye bırakılar” diye konuştu.

Doların artmasına neden olan gelişmelerin Türkiye’deki geleneksel ekonomik riskler ile son zamanlarda artan politik ve jeopolitik risklerle ilgili olduğunu ifade eden Sönmez, şöyle konuştu:

“Özellikle Suriye’den sonra Irak’ta baş gösteren gerginlik yabancıları Türkiye’den biraz daha uzaklaştırıyor. İçerideki başkanlık gerginliği de artı bir unsur olacak. Dövizdeki yükselişin ne kadar devam edeceğini henüz bilemiyoruz. MB de buna fazla kayıtsız kalamaz. Önümüzdeki hafta artışlar devam ederse MB fon cephanesini kullanarak müdahalede bulanabilir. Bulunamıyorsa da müdahale alanın olmadığını, kaderine razı olduğunu anlarız”

'DOĞRUDAN YATIRIM YOK'

“Türkiye ekonomisi artık kontrol altında değil. Negatif sinyal tüm dünyaya yayıldı” diyen Sönmez, bundan sonra Türkiye’ye serüvenci yabancı sermayenin giriş-çıkış yapacağını söyledi. Sermayenin doğrudan yatırımlarına da dikkat çeken Sönmez, “Doğrudan yatırım hak getire, öyle bir şey kalmadı. Yatırım diye gelenlerin çoğu da gayrimenkul alışı zaten. Daha çok devletin borçlanma kağıtlarına geliyorlar. Bunlar kap-kaç sermaye. O anlamda kalite olarak hiç istenmeyen sermaye türü” değerlendirmesinde bulundu.

MOODY'S NOTU DÜŞÜRMÜŞTÜ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan "Baa3"ten 1 basamak aşağı "Ba1" seviyesine düşürmüş, Türkiye'nin not görünümünü "durağan" olarak bildirmişti.

Bloomberg HT’nin haberine göre, Moody’s'den yapılan açıklamada, not indirimine gerekçe olarak 2 sebep gösterildi. Gösterilen gerekçeler şöyle:

- Türkiye’nin yüksek boyutlu dış fonlama ihtiyacına bağlı risklerdeki artış,

- Daha önce destekleyici olan borçlanma temellerinde, özellikle de büyüme ve kurumsal sağlamlıkta zayıflama.