Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Merkez Bankası’nın açıklamaları piyasaların başını döndürdü. Erdoğan’ın geçtiğimiz cuma “Faizi indirmek için neyi bekliyorsun” eleştirisi üzerine Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı salı günü faizi 4 Şubat’ta olağanüstü toplantıyla düşürebileceklerini ima etmişti. Bu gelişme üzerine piyasalarda doların tırmanışı başladı ve dün 2.4480 TL’ye kadar fırladı.

Dolar kurunun zirveye ulaşmasının ardından Merkez Bankası bu kez yazılı açıklama yaptı ve ‘piyasanın hareketleri indirime uygun değil’ dedi. Bu kez dolar 2.42’ye kadar geriledi. Çünkü bu açıklama “4 Şubat toplantısı askıda” diye yorumlandı. Ancak Hürriyet’ten Şebnem Turhan’ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan yeni bir eleştiri daha geldi ve “Merkez Bankası’nın faiz oranlarına olan itirazımı her fırsatta dile getiriyorum... Faiz oranları enflasyon öngörüsünün neredeyse iki katı, böyle bir çarpıklık olabilir mi? İnşallah bunların hepsi düzelecek”  dedi. Dolar yine 2.43 lira seviyelerinin üzerine çıktı. Böylece sadece salı gününden cumaya dolar yüzde 4 değer kazanmış oldu.

Radikal yazarı Uğur Gürses, “Doların yukarı yönlü hareketini sürdürmesi muhtemel. Merkez’in duruşunda zigzag yapması mali piyasa açısından güven kaybı yaratıyor” diyor. Hürriyet yazarı Erdal Sağlam ise “Pazartesi piyasalar beklemede olacaktır. İlk önce enflasyon,  sonra ise Merkez Bankası’nın ne yapacağı beklenecek” görüşünde…

BUNDAN SONRA NE OLUR?

Erdal Sağlam: Bekle-gör olacak

Pazartesi piyasalar beklemede olacaktır. İlk önce enflasyon,  sonra ise Merkez Bankası’nın ne yapacağı beklenecek. Eğer Merkez “Ben 4 Şubat’ta Para Kurulu’nu topluyorum” derse ve 1 puan indirim beklentisi olursa dolar yine yükselecek. Bu bir anlamda piyasayla inatlaşmak demek. Kuru daha da yükseltir. Dünkü yaptığı açıklamayı herkes farklı yorumladı. Eğer açıklama “Ben daha yavaş gideceğim 4’ünde bu işi yapmayacağım anlamına geliyorsa” durum farklı olur. Bu pazartesi-salı anlaşılacak ve kurun yönünü de bu belirleyecek.

Uğur Gürses: Güven kaybı sıkıntılı

Merkez Bankası “PPK’yı toplamayacağım” demiyor. Ancak kurun geldiği seviyenin faiz indirimine engel olacağını ima ediyor. Enflasyonda çok iyi rakam çıkarsa ve piyasanın görünümü iyi olursa yine indirim yapar ama daha düşük yapabilir. Sözlü müdahalenin ardından yine eski seviyesine hareket etmesi ve faiz indir baskısının durması kuru yukarı itiyor. Doların yukarı yönlü hareketini sürdürmesi muhtemel. Merkez’in duruşunda zigzag yapması mali piyasa açısından güven kaybı yaratıyor.