Dolar 3,91 seviyelerini görürken, euro 4,60'ın üzerine tırmandı. TL karşısında güçlenen yabancı para birimleri arasında yer alan İngiliz Sterlini ise 5,18 ile tüm zamanların rekorunu kırdu.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Merkez Bankası'na yönelik "Müdahale etmediğimiz için bu haldeler" şeklindeki sert faiz eleştirisiyle 3.90'ın üzerini test eden dolar/TL, yeni haftanın ilk işlem gününde 3,85 seviyesine kadar geriledikten sonra tekrar yükselişe geçti. Kur, saat 15.15 itibarıyla 3.9120'den işlem görüyor.

STERLİN REKOR KIRDI

Almanya'da koalisyon kurma çabalarının sonuçsuz kalması üzerine küresel piyasalarda yaşadığı düşüşün etkisiyle TL karşısında 4.53'ün altına gerileyen euro kuru da aynı dakikalarda 4.6054'den alıcı buldu. Sterlin kuru da TL'deki kayıpların artmasıyla 5.1812 ile yeni rekor seviyesine ulaştı.

Öte yandan Avrupa borsalarındaki düşüşler ve döviz kurlarındaki yükselişlerin etkisiyle günün ilk yarısında 105.500 puan seviyelerine kadar gerileyen BIST 100 endeksi, günün ikinci yarısında 105 puanın üzerinde işlem görüyor

Merkez Bankası'nın Cumartesi günü açıkladığı kararına göre, reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla döviz kuru riski koruması sağlayacak "TL uzlaşmalı vadeli döviz" işlemleri çerçevesinde döviz satış ihaleleri düzenlenecek.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine başlanmasına karar verilmiştir. 2017 yıl sonuna kadar vadeli döviz satım pozisyon tutarının en fazla 3 milyar dolar olması planlanmaktadır" denildi ve önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek ihalelere ilişkin takvimin ise daha sonra duyurulacağı belirtildi.

Merkez Bankası bugün başlayacak ihalelerde, döviz satış vadeleri bir, üç ve altı ay olarak gerçekleştirilecek ve yıl sonuna kadar tutar en çok 3.0 milyar dolar olarak. Merkez Bankası'nın bugün açıkladığı takvime göre bugün 150 milyon dolarlık bir ay vadeli, 100 milyon dolarlık üç ay vadeli ve 100 milyon dolarlık altı ay vadeli ihale yapılacak.

Merkez Bankası'nın takvimine göre haftada üç kez 150 milyon dolar tutarında bir ay vadeli, haftada bir kez 100 milyon dolar tutarında üç ay vadeli, iki haftada bir kez 100 milyon dolar tutarında 6 ay vadeli ihale düzenlenecek.

ABD Merkez Bankası'dan (Fed) Aralık ayında faiz artışı beklentileri ve iç gelişmelerin etkisiyle geçen haftanın son günü 3.90 lirayı gören dolar yeni haftaya dolar 3.86 - 3.87 aralığında başladıktan sonra 3.8967 liraya kadar yükselirken, geçen hafta 4.60 lirayı gören euro da yeni güne 4.54 - 4.55 lira aralığında başladıktan sonra 4.5822 liraya çıktı.

Yeni haftaya yüzde 0.15 yükselişle 106 bin 399 puandan başlayan Borsa İstanbul Endeksi de, ilk işlemlerde eksiye geçerek, yüzde 0.61 düşüşle 105 bin 586 puana kadar geriledi.

İş Yatırım'ın, "Türk lirası uzlaşmalı vadeli sözleşmeler döviz piyasasındaki ateşi söndürür mü?"başlıklı, günlük piyasa bülteninde, "Dünya piyasaları haftaya sert satışlarla başlıyor. Vergi yasasını mevcut haliyle desteklemeyeceklerini söyleyen Cumhuriyetçi senatörlerin artması ve Almanya’da koalisyon görüşmelerinin Hristiyan Demokratlar ile Hür Demokratlar arasındaki ayrılıklar nedeniyle sona ermesi Wall Street ve Avrupa’dan başlayarak Asya’ya yayılan bir satış dalgasını tetikledi" denildi ve şu değerlendirme yapıldı:

"Türk lirasının döviz sepetine karşı yeni dip yapması ve 10 yıllık tahvillerin 12.55 ile yeni bir zirveye ulaşması hisse senedi piyasasını baskılıyor.

"Piyasaları olumlu etkileyecek tek gelişme Merkez Bankası’nın döviz kuru riskinin yönetilmesini kolaylaştırmak için 'Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz alım satım ihaleleri' açması. 20 Kasım’dan başlayıp sene sonuna kadar olan dönemde her hafta ortalama 600 milyon dolarlık Türk lirası uzlaşmalı döviz satım ihalesi açılan programın büyüklüğü sene sonuna kadar 3 milyar dolara yaklaşacak.

"Yerel para uzlaşmalı vadeli sözleşmelerin daha önce uygulandığı örneklerin (Brezilya -2013 Ağustos- ve Meksika -2017 Şubat) başarılı olması kısa vadede Türkiye örneğini de destekliyor.

"Ancak bozuk cari denge ve yüksek dış borcu nedeniyle Türkiye’nin probleminin çok daha büyük olduğu unutulmamalı. Yerel para uzlaşmalı sözleşmelerin Türk lirasının denge değerini değiştirmesi beklenmemeli."

ALTINDA REKOR

Altının gram fiyatı rekor kırdı. Ons altın ise, 1 ayın zirvesini gördükten sonra yakın seviyelerde işlem görüyor.

Altının gram fiyatı 161.52 ile rekor kırarken, şu dakikalarda 161.43 seviyesinden işlem görüyor. Çeyrek altın ise yüzde 1.32 yükselişle 264.78 lira sınırında, cumhuriyet altını 1086 liradan işlem görüyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı Cuma günü yüzde 1.3 yükselerek 1,297 doları gördükten sonra bu sabah yüzde 0.2 ekside 1,291.71 dolarda bulunuyor.

(Kaynak: Cumhuriyet)