Türkiye'de başkanlık tartışmalarının sürmesi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artıracağı yolunda beklentiler ile Irak ve Suriye'de savaşın ivme kazanmasına bağlı artan jeopolitik risklerin etkisiyle dolar 3.1164 lira ile yeni tarihi zirveyi gördü.
 
ABD ekonomisine ilişkin verilerin, Fed'in faiz artırmak için belirlediği kriterlere yakın çıkması, uluslararası piyasalarda yıl sonundan önce yeni bir faiz artırımı gelebileceği yolunda yorumlanıyor.
 
Diğer yandan, koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye'deki harekatı ve Türkiye'nin Musul operasyonuna katılma yönündeki baskıları, piyasalar açısından bölgedeki jeopolitik riskleri artırıyor.
 
Piyasa işlemcileri, Türkiye'nin bir başkanlık referandumuna gitme ihtimalinin de liranın diğer gelişmekte olan piyasa para birimlerine göre daha kötü performans göstermesinde etkili olduğuna işaret ediyor.
 
Dolar 3.1056 liraya kadar yükseldi. Dolar daha sonra 3.11 lira sınırını da aşıp, küresel piyasalarda 3.1135 liraya kadar çıkarak rekor düzeyin eşiğine tırmandı. Daha sonra 3.1120 - 3.1130 lira dolayında hareket eden doların artışıyla yükselen euro da 3.39 – 3.40 lira aralığında işlem görüyor.
 
Başkanlık sistemi tartışmalarının döviz piyasalarında yarattığı tedirginliğin etkisiyle geçen hafta 3.1140 liralık tarihi zirveye tırmanan dolar, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine ara verme kararı ile yönünü aşağı çevirmişti. (Kaynak: NTV)