ABD’li dev yatırım bankası Goldman Sachs’tan, ‘Dolar 2.5 TL’ye koşacak’ kehaneti geldi. Goldman Sachs, geçen yıl Türkiye piyasalarıyla ilgili yaptığı 2 önemli tahminle dikkatleri üzerine çekmişti.Milliyet'in haberine göre Goldman, ilk olarak Merkez Bankası’nın faiz artırımını bildi. Ağustos 2013’te Merkez Bankası Para Politikası Kurulu borç verme faiz oranını 50 baz puan artırarak yüzde 7.75 yaptı. Karar öncesi ABD’li Bloomberg ajansının görüşüne başvurduğu 11 ekonomist faizin değişmeyeceği yönünde öngörüde bulunurken Goldman Sachs 50 baz puan artış beklediğini açıkladı.İkinci olarak Goldman’dan önemli bir parite tahmini geldi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın 2013 yılı sonunda doların 1.92 TL civarında olacağı öngörüsü henüz gündemde değilken Goldman Sachs ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ta yer alan bir haberde, 1 doların 2.2 TL olacağı öngörüsünde bulundu. O dönemde dolar kuru 1.97 TL civarında seyrediyordu.

CARİ AÇIK OLMASAYDI

Dolar bu hafta 2.1890 TL’ye kadar yükselerek bir rekora imza attı. Bunun üzerine Goldman Sachs’ın Türkiye konusunda gözü kulağı olan isimler arasında yer alan Ahmet Akarlı’ya yeni kur tahminlerini sorduk. Ahmet Akarlı Goldman Sachs Ekonomik Araştırmalar Müdürü. Türkiye hakkındaki birçok raporda imzası var. Akarlı, “3, 6 ve 12 aylık dolar/Türk Lirası kur tahminimiz sırasıyla 2.1, 2.2 ve 2.4, şu anda. 2015 tahminimiz 2.5 TL” diyor. Bu tahminin temelde Türkiye’nin dış dengesizliklerinin getirdiği riskleri yansıttığını belirten Akarlı şu yorumu yapıyor:

“Bu anlamda, hangi şokla kurun hareket ettiği bizim açımızdan o denli önemli değil. Ancak tabii bu tahminlerde esas öngörümüz Fed (ABD Merkez Bankası) politikasındaki değişikliğin Türk Lirası üzerinde baskı oluşturacağı yönünde idi. Son dönemde yaşanan siyasi gelişmeleri ön görmek mümkün değildi. Sonuçta mesele dönüp dolaşıp dış dengesizliklere geliyor. Muhtemelen, Türkiye’nin cari dengesi yüzde 5’lik fazla verse ve genel Türkiye bilançosunda dış yükümlülükler daha düşük seviyelerde olsa idi, siyasi krizin etkileri çok daha hafif olabilirdi."

‘AŞIRI SATIM OLDU TOPARLANMA YAKIN’

Bu arada ABD’li Bloomberg Ajansı, Türk Lirası’nın aşırı satım yaşadığını ve toparlanmaya hazırlandığını yazdı. Bloomberg geçen yıl dolar karşısında yüzde 17 değer kaybeden liranın bir çıkış yapmasının an meselesi olabileceğini belirterek, Ata Yatırım Başekonomisti Mehmet Gerz’in, “Lira bu kadar ucuzken daha da düşeceğine oynamak cesaret ister. 2013’te bu kadar düştükten sonra artık lira fazla değerli değil” görüşüne yer verdi.

Türk Lirası dolar karşısında sadece Aralık 2013’te yüzde 6 değer kaybetti. Bloomberg, Toronto Dominion Bankası döviz stratejisti Christian Maggio’nun, Türk Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin çok az olduğu, bunun liraya müdahale için yetmeyeceği ve düşüşün sürebileceği görüşünü de aktardı.Maggio bir müşteri notunda, “Merkez Bankası’nın henüz ele almadığı bazı makroekonomik dengesizlikler var. Bunlar çoğunlukla enflasyon ve cari açıkla ilgili” dedi. Societe Generale Gelişen Piyasalar Strateji Başkanı Benoit Anne ise, “Değer bakımından lira çekici. Bana göre hareketin çoğu oldu” yorumunda bulundu.2005’ten beri Goldman’da...Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) ekonomi öğrenimi gören ve London School of Economics’te (LSE) ekonomi mastır ve doktorası yapan Ahmet Akarlı, HSBC Türkiye başekonomistliğinin ardından Kasım 2005’ten beri Londra’da Goldman Sachs’ta çalışıyor. (Thelira)