Şehiriçi dağıtım şirketlerinin, metodoloji kapsamında EPDK'ya sunduğu formül ve hesaplama doğalgazda yüzde 25-30 zammı gündeme getiriyor.

EPDK'nın hali hazırda yürüttüğü çalışmanın ise doğalgazda yüzde 5-10 aralığında artışa yol açacağı belirtiliyor.

Bu yeni hesaplama modeliyle ilgili tartışmalar Habertürk gazetesinde yer aldı. Buna göre 2000'li yıllarda şehiriçi doğalgaz dağıtımını yaygınlaştırmak amacıyla yapılan ihlalelerde firmalar 'hiçbir bedel almadan yatırım yapma ve dağıtım hizmeti verme' 'abone bağlantı bedellerini sıfırlayarak, sayaç bedeli bile almama' gibi iddialarla işe girişti.

Ancak ihaleleri kazanan şehiriçi dağıtım şirketlerinin düşük bedellerle hizmet vermesi sıkıntı oldu.

Şimdi EPDK, Kayseri ve Konya'dan başlamak üzere çok sayıda ilde 8 yıldır uygulamada bulunan, doğalgaz dağıtım şirketlerinin kar dahil ana gelir kalemlerini oluşturan "birim hizmet ve amortisman bedelleri"ni artıracak.

Kurum, bu amaçla yaklaşık 2 yıldır, "Doğalgaz Dağıtım Şirketleri Tarife Metodoloji" adı altında bir çalışma yapıyor. Şehiriçi doğalgaz dağıtım şirketleri de 8 yılın sonunda doğalgazda yeni tarife döneminde bugüne değin yaptıkları yatırımların karşılığında yüksek gelir beklentisine girdi.

Dağıtım şirketleri, EPDK'nın eylül ayı içinde açıklaması beklenen yeni "şehiriçi doğalgaz tarife metodoloji"sinde, 8 yıllık dönemde yaptıkları yatırımların enflasyonla güncellenmesini, bugünkü değerlere getirilmesini (amortismanlar dikkate alınmadan), buna göre bir 'varlık tabanı' oluşturulmasını istiyor. Şirketler, bu çerçevede 8 yıllık dönemde yaptıkları yatırımların da tarifeler yoluyla geri dönüşünü talep ediyor.

TARİFELERİ YÜZDE 30 ETKİLER

Doğalgaz şirketlerinin, bu kapsamda gündeme getirdiği taleplerin (hesaplama yöntemi ve formül dikkate alınarak) aynen yerine getirilmesi halinde doğalgaz tarifesi, (illere göre değişebilecek) yüzde 25-30 oranında zamlanacak.

YÜZDE 10'A KADAR ARTIŞ HESAPLANIYOR

EPDK, piyasa gerçekleri, şirketlerin gelir gereksinimi ve tüketici hassasiyetlerini dikkate alarak tarifelerle ilgili çalışmasını yürütüyor. EPDK'nın, hali hazırdaki çalışmasının kabul edilmesi durumunda doğalgaz fiyatlarının yüzde 5-10 aralığında artacağı hesaplanıyor. (Denizhaber)