“Bir adım… 300 Kadın…” sloganıyla çalışma yürüten kısa adı KAGİDEM olan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Güçlendirme ve İstihdam Merkezi adımlarını çoğaltarak yürüyüşüne devam ediyor. Proje kapsamında Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü’nden mezun beş kadına Moda Tasarımcısı Semra Dindar Şalcıav tarafından verilen moda tasarımı eğitiminin ardından ürünler bir defileyle sunuldu. Laleş Yöresel Kıyafetler Atölyesi’nde yer alan beş kadının da katıldığı bu eğitim sürecinin çıktıları kamuoyuyla paylaşıldı.

Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda yapılan defileye Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Hafize İpek, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yıldız, Kent Konseyi Genel Sekreteri Metin Kılavuz, kadın kurumları temsilcileri ve iş kadınları katıldı. KAGİDEM Projesi Reklam Tanıtım Uzmanı Dilek Dindar tarafından sunulan defilede açılış konuşmasını KAGİDEM İş Kurma Uzmanı Hicran Çiftçioğlu yaptı.

Çiftçioğlu Avrupa Birliği Kadın İstihdamını Destekleme ve Hibe Programı kapsamında 300 kadına güçlendirme eğitimi vererek, kadınların ekonomik yaşam ve üretim süreçlerinde yer almalarını sağlamak üzere çalışma yürüten KAGİDEM’in kadın emeğini görünür kılmayı sürdürdüğünü belirtti.

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Muazzez Onuk Özder “Yerel yönetimler olarak kadınlarımıza mesleki ve sosyal anlamda her türlü eğitim desteğini vermeyi ve istihdama hazırlamayı boynumuzun borcu olarak görüyoruz” diyerek kadınların güçlendirilmeden ayakta kalmalarının zor olduğunu söyledi.

KAGİDEM benzeri projelerin ilk adımlar niteliğini taşıdığını ifade eden Özder “Denize küçücük bir olta attık ve balık tutmayı hedefliyoruz. Şimdi bu balık küçük ama büyüdükçe keyfini birlikte paylaşacağız” dedi. Bir buçuk milyonluk kent nüfusunun yarısının kadın olduğunu söyleyen Özder “Yaşamlarına dokunduğumuz şimdilik üç yüz kadın. Dolayısıyla bizim ulaşmamız gereken birçok kadınımız var” diye konuştu.

KADIN DESTEKLİ PROJELER SÜRECEK

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Hafize İpek de kadın emeğinin sömürülmesinin tarihi dayanaklarını anlatarak, erkek egemen sistemin 5 bin yıldan bu yana kadının emeğini sömürerek hakimiyetini sağladığını söyledi. Bu sömürünün değişik şekillerde günümüzde de sürdürüldüğünü söyleyen İpek yerel yönetimler olarak bu gidişatı engellemek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını bildirdi. Hangi alanda olursa olsun kadın eksenli çalışmaların daha başarılı olacağına inandıkları için destek verdiklerini söyleyen İpek “12 yıllık süreç boyunca bu çalışmalara imza attık bundan sonra da tam destekli kadın eksenli çalışmaların arkasında olacağız” dedi. Kıyafetlerin hibe edileceği Günışığı Giyim Evi Sorumlusu Mukaddes Alataş ise yardımın şeklini değiştirerek insanlarda minnet duygusu yaratmadan yardım ettiklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Dilber Akalın Sünkür, Saniye Kaya, Ayhan Elaltunterim, Gurbet Topdemir, Müzeyyen Polat, Melahat Türk, Devran Demir ve Nazmiye Özel’in tasarladığı spor, gündelik ve abiye kıyafetlerin sunulduğu küçük bir defile yapıldı. Kürtçe müzikler eşliğinde yapılan defilede farkı tasarımlar ve özellikle ortaklaşa yapılan gelinlik tasarımı büyük beğeni topladı. Defile hatıra fotoğrafı çekiminin ardından verilen kokteylle sona erdi.

ANF