Büyüyen orta sınıfın mücevhere daha çok yatırım yaptığı ve altına talebin süratle arttığı Çin, muhtemelen bu yıl içerisinde dünyanın belli başlı altın pazarları arasında en üst sıraya yükselmiş olacak.

 

Bu yıla kadar en çok altın satın alan ülke Hindistan'dı.

 

African Barrick, çok geniş altın yataklarına sahip olmasına karşın üretim hedeflerine ulaşmakta zorlanıyor.

 

ÜRETİMDE DÜŞÜŞ

Dünyanın en büyük altın üreticisi olarak bilinen ana şirket Barrick Gold, Afrika'daki işletmelerinin Çinlilere satılması konusunda pazarlıkların ''henüz erken aşamalarda'' olduğunu açıkladı.

 

Şirketin Afrika'daki işletmelerinde altın üretimi son yıllarda düşüş eğilimindeydi. African Barrick, geçen yıl yaklaşık 688 bin onz altın üretti.

 

Bu rakam 2010 yılında toplam 701 bin, bundan önceki sene ise 716 bin onz olarak kaydedilen altın üretiminden daha az.

 

Üretim düşerken, maliyetin ise arttığı gözleniyor. Şirket geçen yıl altının onzunu 692 dolara ürettiğini ve bunun 2010 yılına kıyasla maliyette yüzde 20 oranında bir artış anlamına geldiğini söylüyor.

 

African Barrick'in elektrik kesintileri ve akaryakıt hırsızlığı gibi sorunlardan da etkilendiği bildiriliyor.

 

HİSSE DEĞERLERİ

Bütün bu etmenlerin sonucunda şirketin hisseleri geçtiğimiz yıl içerisinde yüzde 30 değer kaybetti.

 

Ancak Çin'le pazarlıkların başladığı haberlerinin yayılması ardından Londra borsasında işlem gören African Barrick hisseleri yüzde 13 oranında yükseldi.

 

Çin şirketlerinin Afrika'da madencilik, tarım ve enerji gibi alanlarda varlığının hızla büyüdüğü gözleniyor. (BBC Türkçe)