Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, bu yılın ilk altı ayında kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödemeyenlerin sayısı 580 bini aşarak, 2011’in yıllık rakamının üstüne çıktı.

Bireysel kredi ve bireysel kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısında patlama yaşanıyor. Bu yılın ilk altı aylık döneminde bankalara borcunu ödemeyenlerin sasıyı, geçen yılın tamamında gerçekleşen rakamın da üstüne çıkarak 580 bin kişiyi aştı.

Merkez Bankası’nın açıkladığı, “Negatif Nitelikli Ferdi Krediler ve Kredi Kartları” verilerine göre, bu yılın ocak-haziran döneminde bireysel kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısı 343 bin 428 kişi olarak belirlendi. Bu rakam, geçen yılın tamamında borcunu ödemeyenlerden 32 bin 173 kişi daha fazla ve yılın tamamına göre yüzde 10.3’lük artışı ifade ediyor. İlk altı aylık dönemde bireysel kredi borcunu ödemeyenlerin sayısı da geçen yılın toplamının üstünde gerçekleşti. 2011 yılında 226 bin 710 kişi bireysel kredi borcunu ödeyemezken, bu rakam bu yılın ilk altı ayında yaklaşık 10 bin kişi artarak 236 bin 857’ye yükseldi. Böylece bireysel kredi ve kredi kartı borçlarını ödemeyenlerin toplam sayısı da 580 bin 15’e çıkarak rekor seviyeye ulaştı. Her iki kalemde borcunu ödemeyenlerin sayısı 2011 yılında 537 bin kişi olarak belirlenmişti.

SAYI “İSTİKRARLI” BİR ARTIŞ GÖSTERİYOR
Dünya gazetesinin haberine göre, gerek kredi kartı gerekse bireysel kredilerde borcunu ödememekte zorlananların sayısında aylar itibarıyla düzenli bir artış dikkati çekiyor. Nitekim, Ocak ayında yaklaşık 50 bin kişi civarında bulunan kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısı şubatta 57 bini, mart ayında 60 bini nisan ve mayıs aylarında ise 73 bini aştı. Bu sayının haziran ayında ise 82 bini aşan bir büyüklüğe ulaşması dikkati çekti.

Bireysel kredi kartı borçlularında benzer bir trend yaşanıyor. Bu yılın başlarında 35-38 bin civarına bulanan sayı mart ayında 40 bini aştı. Nisan ve Mayıs aylarında 50 bin sınırına dayanan rakam, haziranda ise 59 bini aşarak 60 bin sınırına yaklaştı.

ASGARİ ÖDEME ARTIŞI ETKİLİ OLDU
Bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının ödenmesinde yaşanan sıkıntıda, ekonomideki daralmanın yanı sıra, kredi kartlarında geçen yıl eylül ayından itibaren asgari ödeme tutarının artırılması ve nakit çekime sınırlama getirilmesinin de payı bulunuyor. Nitekim, uygulamanın başladığı tarihten itibaren kart ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısında olağandışı bir artış yaşanıyor. Uzmanlar ve piyasa analistleri, bu durumun, borcu borçla ödeyen çok sayıdaki kart sahibinin, nakit çekim olanağı bulamadığı için borcunu çevirmekte sıkıntıyla karşı karşıya kaldığını gösterdiğine işaret ediyor.

Uygulamanın başladığı dönemde DÜNYA konuyu gündeme getirmiş, 24 Şubat tarihli “Asgari ödeme artışı kart sahibini vurdu” başlıklı haberde, “Kredi kartlarında nakit çekime sınırlama getirilmesi ve asgari ödeme tutarının artırılmasının, kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısında hızlı artışın dikkat çektiği” belirtilmişti.

ORTALAMA RAKAM İKİYE KATLANDI
Aylık ortalama olarak, 2011’in ocak-ağustos döneminde kredi kartı borcunu ödemeyen kişi sayısı 20 bin 700, bireysel kredi borcunu ödemeyenlerin sayısı 34 bin 600 düzeyinde iken, eylül-aralık döneminde ortalama rakamlar sırasıyla 40 bin ve 60 bine seviyesine yaklaştı. Kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödemeyenlerin toplamı da bir önceki yıla göre yüzde 54.4 oranında artarak 2011 yılı sonunda 707 bin 801’e ulaştı. Böylece, 2011 yılında borcunu ödemeyenlerin toplamı, küresel krizin etkilerinin en yoğun hissedildiği 2009 yılındaki rakamın da yüzde 23 üzerine çıktı.