Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Asya Katılım Bankası'nın, ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kullanılmasına karar verildiğini açıkladı.

Başta İstanbul olmak üzere bankanın merkezlerinde TMSF yetkilileri inceleme yapıyor.

Bank Asya, Fethullah Gülen Grubu’na yakınlığıyla bilindiği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümet ve hükümete yakın medya tarafından bir süredir hedef alınıyordu.

BDDK'dan yapılan açıklama şöyle:

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 03.02.2015 tarihli ve 6187 sayılı Kararı ile; 5411 sayılı Bankacılık Kanunu (Kanun) kapsamında Asya Katılım Bankası A.Ş. (Banka) ile ilgili olarak Kurum tarafından yapılan denetimler neticesinde, imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen Kuruma intikal ettirilmediği, dolayısıyla söz konusu imtiyazlı pay sahipleri açısından Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının Banka tarafından sunulamadığı, bu itibarla imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve Kurum tarafından yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Kanunun 18. maddesi beşinci fıkrası hükmü uyarınca, mezkur ortakların paylarına ilişkin temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kullanılmasına karar verilmiştir."

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

BANK ASYA'DA PARASI OLANLAR NE YAPACAK?

TMSF, BDDK'dan aldığı kararı uygulayarak Bank Asya'daki yüzde 63'lük hisselere el koydu. Bu akşam saat 21.00'dan sonra el koyulan Bank Asya'da parası olanlar için TMSF yetkilileri açıklamada bulundu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bank asya'nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi. Haberi TMSF yetkilileri doğrularken, BDDK’nın aldığı kararı uyguladıklarını söylediler. Katılım bankalarında da 100 bin TL’ye kadar sigortanın geçerli olduğunu söyleyen yetkililer genel müdürlükte arama yapıldığını kaydettiler. Bank Asya'da 100 bin TL'nin altında parası olanlar sigorta güvencesi altında olacaklar.