Türkiye ile ABD arasında Mart 2016’dan bu yana tutuklu bulunan Türkiye ve İran vatandaşı Reza Zarrab yargılaması üzerinden yaşanan gerilim artarak devam ederken, bankacılık sektöründe devir işlemleriyle ilgili değişikliğe gidildi.

Karar, 16 Kasım’da Resmi Gazete’de yayınlandı.

OdaTV’den Mert Taşçılar‘ın haberine göre, “Bankaların birleşme, devir, bölünme ve hisse değişimi hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik” yürürlüğe girdi.

Yönetmelik değişikliğiyle birlikte, bir bankanın devredilmesi sürecinde dağılmasına neden olmayacak şekilde yeniden kurulmasının önü açıldı.

Resmi Gazete’de, değişiklikle ilgili, “bir bankanın mal varlığının bir veya birden fazla bölümünün bankanın infisah etmesine (dağılmasına) neden olmayacak şekilde devredilmesi ve bu suretle bankanın devredilen malvarlığı bölümlerinin karşılığında devralan şirketlerdeki payları ve hakları elde ederek yavru şirketini oluşturması sonucunu doğuran kısmi bölünmesine uygulanmaz” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca, yönetmelikte yer alan ‘bölünme” kavramının tanımı da değiştirilerek, “banka ortaklarının bu suretle, devralan bu şirketlerdeki payları ve hakları iktisap etmesi (elde etmesi) şeklindeki kısmi bölünmeyi ifade eder” ibaresi eklendi.

Yeni yönetmelik kapsamında, bankanın bölünmesi sözleşmeleri ve sonrasındaki işlemlere ilişkin de kritik bir değişikliğe gidildi.

Buna göre, “bölünen bankaya ve banka ortaklarına verilecek hisseler” ifadesinden “bankaya” kelimesi çıkarılarak, “bölünen banka ortaklarına verilecek hisseler” şeklinde değiştirildi.

Böylece bankanın ismi değiştirilerek, Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın olası mahkumiyetiyle Halkbank’ın uluslararası sistemden atılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.