Fethullah Gülen Hareketi'ne yakınlığı ile bilinen Bank Asya, ekonomiden sorumlu kurumların takibine alındı.

Borsada hisseleri askıda olan, SPK tarafından tahvil ihracına izin verilmeyen Bank Asya, bu kez BDDK'nın yakın gözetimine girdi.

17 Aralık yolsuzluk operasyonun ardından Gülen Hareketi'ne yakın Bank Asya'da, önemli mevduat çıkışı yaşandı. Yılın ilk yarısında bankanın mevduatları geçen yıla göre yüzde 27 azalarak 13,4 milyar liraya düştü. Aynı dönemde bankanın karı yüzde 65 eridi ve 34 milyon lira oldu.

Derecelendirme Kuruluşu Moody's, MCO +1.10% bir haftada bankanın kredi notunu iki kez indirerek Caa1 seviyesine düşürdü.

Moody's, kredi notu indirimlerinde bankanın mevduatlarındaki oynaklığın artma ihtimali ile bankanın ortak görüşmelerinde başarı şansının azalmasının etkili olduğu belirtildi.

Bank Asya, ilk önce Katar İslam Bankası ardından ise Ziraat Bankası ile ortaklık için masaya oturmuş ancak ikisinden de sonuç alamamıştı.

SPK, Ağustos ayında 140 milyon lira tahvil ihraç etmek isteyen Asya Varlık Kiralama'nın bu talebini reddetmişti. Karara gerekçe olarak, "Ortaklık yapısı ve yönetimi değişimi ile ilgili belirsizlikler" gösterilmişti.

Bank Asya hisselerinin sırası Borsa İstanbul'da 7 Ağustos'tan bu yana kapalı bulunuyor.