2008 yılındaki küresel finans krizinde “Polyanna’cı bir tavır sergilemekle” eleştirilen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, rekor üzerine rekor kırarak Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın Cumhurbaşkanı’na Tayyip Erdoğan’a brifing vermesine rağmen yükselişi durdurulamayan doların değer kazanması ile ilgili yine iyimser konuştu.

Doların yükselişini “dramatik ancak sürpriz değil olarak niteleyen Şimşek, bunun bazı olumlu yönleri olduğunu da savunarak , "Dolar açısından konuşuyorum. Bu o kadar da kötü değil. Küresel ekonomi açısından konuşuyorum. Çünkü bu türden kur hareketleri, bu kadar kısa sürede olması her ne kadar soru işaretleri uyandırıyorsa da küresel ölçekte büyümenin yeniden dengelenmesine biraz yardımcı olabilir" dedi.

Bursa Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin kapanış konuşmasını yapan Şimşek, yükselişi ise Amerika’nın iç dinamikleri ile dünyanın bazı bölgelerinde ve Avrupa’daki olumsuz gelişmelere bağladı.

TÜRKİYE'DE ÇOK BÜYÜK BİR SÜRDÜRÜLEMEZ CARİ AÇIK VAR

Türkiye'de çok büyük bir sürdürülemez cari açık olduğu görüşünün gerçeği yansıttığını da itiraf eden Şimşek, "Diyebilirsiniz ki Türkiye'de çok büyük bir sürdürülemez cari açık var makro bir problem. Doğru. Fakat bu problemin temelinde ne var diye sorarsanız bence mikro düzeydeki sorunlar var. Yani düşük verimlilik, tasarruf düzeyi var. Enerji verimliliğinde oldukça geriyiz” diye konuştu.

Başçı’nın Saray’a çıkarak Erdoğan ile görüşmesinin ardından 2,60’lara gerileyen dolar, Cuma günü yine hızlı bir yükselişle tarihi rekorunu yeniden kırarak 2,65’e dayanmıştı. Erdoğan ise geçen hafta tüm gözlerin çevrili olduğu brifingin ardından, faizleri düşürmediği için “vatan hainliği” ile itham ettiği Merkez Bankası’na yönelik uzun süredir ilk kez üslubunu yumuşatarak “görüş ayrılıkları tatlıya bağlandı” mesajı vermişti.

Kaynak: BirGün