Toplu sözleşmelerde hükümetle anlaşamayan memurlar, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na başvurdu. Memur-Sen, taleplerinin karşılanması için hükümetin kurula ağırlığını koymasını ya da Hakem Kurulu’nun inisiyatif almasını istedi. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “Fazla zam yeni vergi demek” diyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na “mobbing” (baskı ve yıldırma) uyguladığını söyledi.

 

HAKEM KURULUNA YÜRÜDÜLER

Milliyet'in haberine göre konfederasyon önünde toplanan Memur-Sen üyeleri, “Hükümet zammını al başına çal”, “Hükümet şaşırma sabrımızı taşırma” sloganlarıyla hükümetin memura önerdiği 3.5+4’lük zam teklifini protesto etti. Daha sonra grup, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nın toplandığı Devlet Personel Başkanlığı’na yürüdü. Maltepe’de trafiği keserek yürüyen gruba polis engel olmadı.

 

GÖRÜŞMELER KAPALI KAPILAR ARDINDA SÜRECEK

Sayıştay Başkanı Recai Akyel, memur toplu görüşmelerinde tarafların uzlaşma sağlanamayan hususlara ilişkin Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na başvurduğunu belirterek, “Kurul, çalışma süresi boyunca kamuoyu ve basına açıklama yapmayacak” dedi. Kurulun, taraflarca yapılan başvuruları 5 günde sonuca bağlayacağını ve  konuyla ilgili kesin kararını 29 Mayıs 2012 tarihinde vereceğini bildirdi. Akyel, şunları söyledi:

 

“İlgili taraflar dinlenecek, talepler değerlendirilecek ve kesin karar verilecek. Hakem Kurulu, çalışmalarını Devlet Personel Başkanlığı hizmet binasında sürdürecek. Kurul, 25-29 Mayıs 2012 tarihleri arasında kamuoyuna ve basına açıklama yapmayacak.”

 

MEMUR ZAMMINDA ÇARPICI GERÇEK

Memur ile kamu arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanırken, hükümetin önerdiği ve ısrar ettiği zam oranıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

 

Bugün'ün haberine göre bu kapsamda, asgari ücretle yapılan 2012 artışı ilginç bir sonuç ortaya çıkardı. Asgari ücrete 2012'nin ilk altı ayı için yüzde 5.91, ikinci altı ayı için yüzde 6,09 olma üzere yüzde 12,37 zam yapıldı. Memuru sokağa döken hükümetin zam teklifi ise yüzde 3,5+4 olmak üzere yüzde 7,5'ta kaldı.

 

YÜZDE 10 KABULÜMÜZ

Bilidiği gibi, ayrıca emekli vekil maaşları yüzde 45 maaş artırılırken, kamu işçisine toplu sözleşme ile yüzde 3+3 verildi. Ayrıca düşük ücret alan işçilere 100-150 lira zam. Aylık brüt 1000 liranın altında alanlara 100 ile 200 lira arasında artış yapıldı.

 

Önümüzdeki günlerde yaşanacak olası gelişmeleri değerlendiren Hakem Heyeti'nde Memur Sen Temsilcisi Hacı Bayram Tonbul, "Yüzde 10 verirlerse, öğretmene de ek ödeme verirlerse olur" dedi.  Yüzdelik zamdan ziyade 70 sosyal talebin hiçbirinin hükümet tarafından kabul edilmemesinin memuru üzdüğünü söyleyen Tonbul, şunları söyledi:

 

70 SOSYAL TALEP VAR

"Hakem Kurulu'na 70 sosyal talebimizi götüreceğiz. Ama 5 günde bunları nasıl görüşüp karara bağlayabiliriz?..

 

Ayrıca, Sayıştay Başkanı zammı hükümet teklifinden öteye en fazla 0,5 puan götürebilir. Hükümetin bulamadığı bütçeyi yarın Sayıştay Başkanı nereden bulacak. Sayıştay'ın başkanına o kadar vebal yüklediler ki!..."

 

KESK: GREVSİZ TOPLU SÖZLEŞME KADÜKLEŞTİ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yönetim Kurulu, kamu emekçilerinin AKP Hükümeti'nin sefalet zammı önerisine karşı 23 Mayıs'ta yaptığı genel grevin ardından basın toplantısı düzenledi.

 

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, 23 Mayıs grevinin, Türkiye'nin dört bir yanında geniş bir katılımla ve başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Greve hoşgörüyle sahip çıkan halka ve destek olan tüm örgütlere teşekkür eden Özgen, greve katılan kamu emekçilerini de kutladı.

 

1.5 MİLYON EMEKÇİ SON SÖZÜ SÖYLEDİ

KESK Genel Başkanı Özgen, "Başbakan'ın ve bakanların 'Memurun grev hakkı yok' açıklamasına ve üstü örtülü tehditlerine rağmen, 23 Mayıs greviyle 1,5 milyon kamu emekçisi hem grev hakkımızın olmadığını iddia edenleri, hem de grevsiz toplusözleşme düzenlemesini içeren 4688 sayılı yasayı mahkûm ederek son sözü söylemiştir" diye konuştu.

 

'HÜKÜMET 23 MAYIS'I GÖRMEZDEN GELEMEZ'

23 Mayıs grevinin, "kamu emekçilerinin grev hakkı yok" tartışmasına son noktayı koyduğunu söyleyen KESK Genel Başkanı Özgen, şöyle dedi: "Geldiğimiz noktada kimsenin kamu emekçilerinin 23 Mayıs grevi ile ortaya koyduğu iradeyi görmezden gelmesi mümkün değildir. 23 Mayıs grevindeki talepleri görmeden alınacak kararlar artık meşru ve hukuki değildir. Kamu emekçilerinin grevi ile daha ilk uygulama girişiminde hukuken de fiilin de hiçbir dayanağı kalmayan grevsiz toplusözleşme düzeni kadük hale gelmiştir."

 

Kamu emekçilerinin mesajının AKP hükümeti tarafından görülmesi gerektiğini ifade eden Özgen, AKP Hükümeti'nin grevli toplu sözleşme hakkını içeren bir yasa hazırlaması gerektiğini söyledi. Lami Özgen, "AKP hükümetini Kamu Görevlileri Hakem Kurulu ile devam edecek süreci baskılamaya dönük girişimlerine son vermesi konusunda uyarıyoruz" dedi.

 

SERMAYEYE 157 MİLYAR DOLARLIK KAYNAK

Bakanların "kaynak yok, ilave zam verirsek bütçeye 25 milyarlık TL’lik ek bir yük getirir bu durumda da vergileri artırmak zorundayız" gibi açıklamalarının gerçekleri çarpıtmaya yönelik olduğunu söyleyen KESK Genel Başkanı Lami Özgen, vergi yükünün büyük bölümünün işçi ve emekçilerin sırtında olduğuna dikkat çekti. Oysa, hükümetin sermaye kesimine 11 bin 382 adet teşvik belgesi ile 157 milyar dolarlık kaynak aktarmayı öngördüğüne dikkat çeken Özgen, şöyle dedi: "Hükümet, istihdama kaynak ayırarak, asgari ücreti vergi dışı bırakarak, temel tüketim malları üzerindeki KDV'yi sıfırlayarak, çalışanların temel ihtiyaçlarını karşılamasına elverecek ücret politikaları uygulayarak sosyal devlet niteliğini geliştirebilecek iken, tam tersi yönde adımlar atarak halkın değil, sermaye çevrelerinin çıkarlarının koruduğunu göstermektedir."