Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu, asgari ücret ile ilgili yaptığı açıklamada, "insanca yaşanacak miktarda olmalı ve toplu sözleşmelerle belirlenmelidir," dedi.

2015 yılına yönelik yeni bir asgari ücret belirlenmesi dönemine girileceğini hatırlatan HDK, Hükümetin açıkladığı "Orta Vadeli Ekonomik Plana" göre Ocak ayında yüzde 3 ve Temmuz ayında yüzde 3’lük bir artış öngörüldüğünü, bunun da sonucunun aşağı yukarı baştan belli olduğunu söyledi.

TUİK verilerine dikkat çeken HDK, "TUİK’e göre 17 milyonu aşkın ücretli ve yevmiyeli işçi söz konusu ve bunun 5 milyona yakını asgari ücretle çalışıyor. Ancak, asgari ücret yalnızca asgari ücretle çalışan işçiler ve ailelerinin çok ötesinde sonuçlar doğurmaktadır. Özürlü bireylere ve engellilere evde bakım ücreti, part time çalışanların sağlık hizmetlerinden yararlanması için belirlenen gelirin tespiti gibi pek çok sosyal destek mekanizması asgari ücret miktarına bağlı olarak belirleniyor," dedi.

"ASGARİ ÜCRETİN TANIMI İLE UYGULAMADAKİ KARŞILIĞININ ALAKASI YOK"

Asgari Ücret Yönetmeliği’nde, asgari ücretin tanımının "işçilere normal bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret" olduğunu belirten HDK, Hükümetin uygulamalarının bu tanımla ilgisi olmadığını belirterek, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ağırlıklı olarak devlet ve sermaye örgütlerinden oluşan yapısı ve karar alma mekanizması düşünüldüğünde, 'tanımına uygun bir asgari ücret' tutarının belirlenmesine olanak olmadığı anlaşılacaktır," dedi.

"Ak Saray’a milyonlarca lira harcamaktan kaçınmayan, yaptığı harcamayı bile halktan saklayan, sarayın içini en lüks biçimde düzenleyen hükümet sıra işçilere gelince sefalet ücreti dayatıyor. Kendilerine gelince sefahat, sıra işçilere, emekçilere gelince açlık, yoksulluk sınırında yaşama ve çalışma koşulları dayatılmaktadır. Bu durum hükümetin kimin hükümeti olduğunun da bir göstergesidir." denilen HDK açıklamasında, şu talepte bulunuldu:

"ASGARİ ÜCRETİ TOPLU SÖZLEŞME MEKANİZMALARI TESPİT ETSİN"

* Asgari ücret tespiti toplu sözleşme mekanizmaları ile belirlenmelidir

* Asgari ücret, konfederasyonlarla devlet kurumları/kamu işveren sendikaları ile yapılacak toplu sözleşmeler ile belirlenmeli ve beraberinde grev hakkını da içermelidir.

* Sermaye ve devlet ağırlıklı, işçilerin sözde ve etkisiz temsilinin olduğu bir mekanizmadan olumlu bir sonuç çıkması olanaklı değildir. Sendikaların grev hakkını da kapsayan yeni bir mekanizma gerçekleşmeden, asgari ücret asgari sefalet ücreti olmaktan ileri gitmeyecektir.

Açıklamada son olarak, "Halkların Demokratik Kongresi, asgari ücretin toplu sözleşme mekanizmaları ile belirlenmesi ve insanca yaşayacak düzeye getirilmesi mücadelesi vermeye devam edecektir," vurgusu yapıldı. (Demokrat Haber)