Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), yeni asgari ücret üzerinden bir alım gücü raporu hazırlayarak, "asgari ücrete yapılan aylık 34 TL, günlük 1,13 TL’lik zam ile günlük yalnızca 76 gram beyaz peynir, 184 gram nohut, 93 gram zeytin alınabiliyor" dedi. DİSK-AR, günlük artış ile alınabilecek dana eti miktarının ise 47 gram olduğunu belirtti.

'BEBEK MAMASI İÇİN 16 SAAT İŞ'

Asgari ücretlinin 2013 yılının ocak ayında 2012 yılının ocak ayına göre 44 ekmek az alacağı; elektrikte yüzde 8, doğalgazda yüzde 24, kömürde yüzde 5, odunda yüzde 9 kaybının olduğu, 13 sefer daha az banliyo treni ve 5 sefer daha az metro kullanabileceği belirtilen raporda şöyle denildi:

"Buna göre asgari ücretli, 539 TL’lik ortalama kira giderini karşılamak için 157 saat çalışmak zorunda. Bu toplam çalışma süresinin yüzde 70’ini oluşturuyor. Asgari ücretli 1 kilo pirinç için 1 saat 15 dakika, bebek maması için 16 saat ter akıtmak durumunda. 1 kilo et için çalışılması gereken süre ise 7 saat.

Çocuğu varsa 463 TL’lik kreş parasını 19 günlük çalışmasıyla zar zor karşılayabiliyor. Bir buzdolabı için çalışılması gereken süre, başka harcama yapmaksızın 327 saate denk geliyor. Erkek ayakkabısı için 35, kadın ayakkabısı için 23, çocuk ayakkabısı için 14 saat çalışılması şart.

Asgari ücretli 1 kilo beyaz peynir için 4 saat, ayçiçek yağı için 2 saat çalışmak zorunda. Bununla birlikte 15 saatlik çalışma karşılığında 1 gömlek, 2 saatlik çalışma karşılığında 1 çorap alabiliyor."

'ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU LAĞVEDİLMELİ'

Raporda ayrıca, asgari ücretlilerin işçi statüsünde çalışan nüfusun önemli bir kısmını oluşturduğu, bu anlamda asgari ücretin düzeyinin halkın refah düzeyini de belirlediği belirtildi, asgari ücretin belirlenme kriterinin Tüketici Fiyat Endeksi değil, yoksulluk sınırı olması gerektiği ifade edildi ve anti demokratik yapısı ile dikkat çeken asgari ücret tespit komisyonunun lağvedilmesi istendi. (etha)