Eylül ayı başında başlayan gece 10’dan sonra alkol satışını kısıtlayan yasanın etkisiyle şirketin dördüncü çeyrekte zararı beklentilerin çok üzerinde geldi.
 
Anadolu Efes, dördüncü çeyrekte 266 milyon TL ile 93 milyon TL'lik piyasa beklentisinin çok üzerinde zarar açıkladı.
 
FinansInvest'in değerlendirmesine göre, şirketin daha önce açıklanan satış hacmi verisine göre, Eylül’de yürürlüğe giren perakende kanalda saat 22:00 ile 06:00 arasında içki satışlarını yasaklayan uygulama nedeniyle Türkiye operasyonlarında yüzde 24 düşüş yaşanmış, yurtdışı operasyonlarda da yıllık bazda yüzde 3 daralma görülmüştü. Türkiye’de net satışlardaki yıllık bazdaki düşüş yüzde 19 olan tahminin çok üzerinde gerçekleşti. Diğer taraftan ruble’nin dolar karşısında değer yitirmesi ve satış kanallarında ulusal zincirlerin yüksek payına bağlı olarak EBİ gelirlerindeki düşüş de tahminlerden çok daha kötü olacak şekilde yüzde  14 olarak gerçekleşti. Şirketin dördüncü çeyrekte net satışları ise 1,83 milyar TL oldu.
 
Şirketin FAVÖK'ü 140 milyon TL olurken, FAVÖK marjı konsolide olarak yıllık bazda 500 baz puan daralma ile beklentilerin çok altında düşüş kaydetti.  Büyük ölçüde Türkiye operasyonlarındaki bira satışları nedeniyle şirketin bir önceki yıl yüzde 31 seviyesindeki FAVÖK marjı 2013’te yüzde 8'e geriledi.
 
''ZORLU BİR YIL OLDU''

 
Anadolu Efes İcra Başkanı Damian Gammell, "Bira operasyonlarımız açısından 2013 yılı iki ana pazarımız olan Türkiye ve Rusya’da önemli ölçüde daralmanın yaşandığı zorlu bir yıl olmuştur. Yaz sezonu Türkiye'de Mayıs ve Haziran aylarında yaşanan gelişmelerden olumsuz etkilenirken, yeni kanuni düzenlemeler sektörün yılın ikinci yarısındaki satış hacmi performansını olumsuz etkilemiştir. Dolayısıyla, Türkiye bira operasyonlarımızın toplam satış hacmi 2013 yılında, 2012 yılındaki 8.6 mhl seviyesine kıyasla 7.3 mhl olarak gerçekleşmiştir. 2013 yılında brüt kar marjımız yatay seyrederken, FAVÖK marjımız beklentilerimize paralel olarak yüzde 27.7'ye düşmüştür" dedi.

YEDİ YILDAN BU YANA İLK KEZ TEMETTÜ DAĞITMAYACAK
 
Anadolu Efes temettü ödemeyeceğini açıkladı.
 
Anadolu Efes dağıtılabilir bir kâr olmadığı için son yedi yıldan bu yana ilk defa temettü dağıtmayacak.
 
Şirket hisseleri haftanın ilk işlem gününde yüzde 1,5 oranında düşüşle 23,05 TL'de işlem görüyor. (thelira.com)