İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, önceki hükümetin 22 milyar dolar petrol parasını İstanbul ve Dubai’ye gönderdiğini söyledi.

İran Ticaret Odası temsilcileri oturumunda konuşan Cihangiri, eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde ülkedeki döviz kurlarını kontrol etmek adına petrol satışından elde edilen 22 milyar dolar paranın yurtdışına gönderildiğini söyledi.

Para transferinin İstanbul ve Dubai’deki döviz büroları vasıtasıyla yapıldığını öne süren Cihangiri, “17 ay içinde 22 milyar dolar ülke parası yurtdışına çıkarıldı ve bu rakam çok şaşırtıcı ” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Aralık 2013’den itibaren yolsuzluk suçlaması nedeniyle tutuklu yargılanan işadamı Babek Zencani ile eski hükümetin işbirliğini eleştirerek, “Bu tip insanların nasıl ülkedeki ekonomik sisteme dahil edildiği araştırılmalıdır” dedi.

Cihangiri, “Petrol satışının özel sektöre verilmesi kararlaştırıldı ancak nedense gerçek özel sektöre verilmedi. Petrol satış sistemine nasıl dahil olduğu belli olmayan Babek Zencani gibi isimlere verildi. 2,7 milyar dolar, petrol veya nakit para şeklinde bu adama verildi. Bu para geri alınmazsa ülke için kara bir leke olur” diye konuştu.

Babek Zencani’nin istediği saatte bakanlıklara giderek bakanı toplantıdan dışarıya çağırabildiğini, Merkez Bankası Başkanı’yla saatlerce müzakere edebildiğini söyleyen Cihangiri, bu desteğin arkasındaki kişilerin belirlenmesini istedi. (Vatan)