Memur-Sen Mart Ayı Açlık ve Yoksulluk Araştırmasına göre, Türkiye'deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 121 lirayı, yoksulluk sınırı ise 3 bin 333 lirayı aştı. Mart ayında sağlık harcamaları yüzde 1.2 yükseldi.

Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yaptırılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre, ısınma madde fiyatlarında düşüş yaşanırken; ulaşım, haberleşme, giyim, temizlik, eğitim-kültür, sağlık, barınma, çevre ve su fiyatlarında artış oldu.

Mart ayında, bir önceki aya göre, gıda madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 2.48’lik bir artış gözlendi. Gıda madde fiyatlarında Şubat ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 29.01 artışla Karnabahar’da yaşandı.

Mart ayında bir önceki aya göre, giyim madde fiyatlarında ise ortalama değişim yüzde 0.84’lük bir artış olarak gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Şubat ayına göre, en göze çarpan değişimin yüzde 8.63 artışla iç çamaşırı (tek kadın) olurken, kışlık kıyafetlerde düşüşler yaşandı. Giyim madde fiyatlarında Ocak ayına göre, en göze çarpan düşüşlerin yüzde 6.76 azalışla kadın kabanı, yüzde 5.71 azalışla erkek kabanı, yüzde 5.01 azalışla erkek kazağı ve yüzde 4.98 azalışla kadın botu ürünlerinin fiyatında yaşandı.

Mart ayında Şubat ayına göre, ısınma madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0.36’lık bir azalış olarak gözlendi. Isınma madde fiyatlarında bir önceki aya göre en göze çarpan değişimin yüzde 1.37 azalışla tüp ücreti oldu. Araştırmaya göre kömür madde fiyatında ise yüzde 0.17’lik düşüş gözlendi.

SAĞLIK HARCAMALARINDA ARTIŞ

Mart ayında Şubat ayına göre, sağlık harcamaları yüzde 1.20 yükseldi. Ulaşım fiyatlarında Şubat ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 1.58 artışla uçak ücreti, yüzde 1.40 artışla bisiklet ve yüzde 1.18’lik artışla araba ile ilgili temizlik ve bakım ürünleri fiyatlarında olduğu gözlendi.

Mart ayında Şubat ayına göre haberleşme fiyatlarında ise ortalama değişim yüzde 0.85’lik bir artış olarak yansıdı. Temizlik fiyatlarında yüzde 0.63’lük bir artış gözlendi. Eğitim-kültür harcamaları fiyatlarında da yüzde 0.55’lik bir artış oldu.