Hatay’ın Kumlu, Kırıkhan, Hassa ilçelerin tam karşısında Afrin vardır.

Afrin, Suriye’de şimdiki reel politik şekillenmeye göre, Rojova’ya bağlı bir kanton. Yani şehir, beled, yerleşim alanı.

Afrin’in nüfusu, yeni gelen göçmenlerle beraber 400 bin civarındadır. Bu nüfusun büyük çoğunluğu Kürttür.

Afrin Çayı, şehri ikiye böler ve şehre hayat verir.

Türkiye’den, Afrin şehir merkezine varıncaya dek, onlarca köy ve kasaba geçmek gerekir

Kumlu’nun karşısında Keli, Qarah, Hassa’nın karşısında, Siria, Roja, Mabatli, Qesim gibi irili ufaklı onlarca köy kasaba...

Bu coğrafya dağlık bir alandır. Dağlık, tepelik ve engebeli. Düz bir ova değildir. Dağ başında bir kasaba, yamaçta başka bir kasaba, çukur da ise başka bir köy çıkar önünüze.

Afrin’de bir üniversite var. Şimdi, şu an eğitim veriyor. Mühendislik, Ziraat, Kürt Edebiyatı, Basın ve Ekonomi bölümleri ile öğrencilerine eğitim veriyor.

Afrin’de yaklaşık iki yüz adet irili ufaklı tekstil atölyesi var. Bu atölyelerde binlerce insan çalışıyor. Kot üretiyorlar. Bu kot pantolonların kumaşı Maraş’tan, Denizli’den gelir. Kot olarak, İstanbul’a, Antep’e gider.

Afrin ötesi Halep’tir.

Birkaç saat önce, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ‘Afrin operasyonunun sahada fiilen başladığını, devamının geleceğini’ söyledi.

TSK da sabah saatlerinde, Afrin’den açılan ‘taciz atışları’na karşılık verildiğini belirterek ‘son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar’ mücadelenin kesintisiz süreceğini bildirmişti.

Devlet, hükümet, muhalefet (MHP), paralel açıklamalar yapıyor.

ÖSO elemanları şehirlerarası otobüslerle bölgeye taşındı, taşınıyor. Arkasından kullanılacak mühimmat gitti, gidiyor.

Sonrası ne olacak?

Türkiye burada terörden arınmış bir saha oluşturmayı düşünüyor, yani terör olarak Arfinli olan Kürdü görüyor. Arfinli Kürt ise ne yapacak? İç kısımlara mı çekilecek, yoksa elinde mevcut bulunan silahlarımı kullanacak.

Terörden arınmış saha, hat nasıl olacak? Derinliği uzunluğu nasıl olacak? Acaba coğrafya faktörü hesaplandı mı? Bu dağlık, yamaçlık, engebeli alanda hat, saha olur mu?

Dün Kobani merkezli çağımızın en kanlı ve vahşi terör örgütü DAİŞ’e karşı zafer kazanmış bir Afrin halkı var. Bugün uluslar arası kamuoyunu ve Amerika’yı diplomatik, lojistik ve politik olarak yanına almış bir Afrin var.

Az ötede Halep yani Suriye halkı ve hükümeti, Rusya, İran ve Hizbullah’ı ile bir duruyor.

Peki Mehmetçik nereye gidiyor?

Bu savaş neyin savaşı?

Tarihe bir not düşmek gerekirse, bu savaş ne ülkemin, ne de halkların çıkarına olan bir savaştır. Bu savaş kirli bir savaştır.

Bu savaşa karşı çıkmak bir insanlık vazifesidir.