Yunanistan'daki erken seçimler, ülkeyi 38 yıl yöneten iki büyük siyasi partinin hezimetiyle sonuçlandı. PASOK ve Yeni Demokrasi Partisi'nin yüzde 77 olan toplam gücü yüzde 32'lere düştü. Yunanistan seçiminin sürprizi ise radikal sol koalisyon partisi Syriza’nın ikinci olması ve ırkçı Altın Şafak Partisi'nin yüzde 7 oy alarak parlamentoya girmesi oldu.

 

İçişleri Bakanlığı'nın resmi olmayan açıklamasına göre 2009 seçimlerinde oyların yüzde 43.5'uğunu alarak iktidara gelen PASOK yüzde 13.2 oranında oy aldı. Yeni Demokrasi Partisi'nin gücü ise yüzde 33.5'dan yüzde 18.9'a düştü.

 

Seçimlerde büyük sürprizi ekonomik kriz için AB ve IMF reçetelerine "Hayır" diyen radikal sol koalisyon partisi Syriza yaptı. Sol koalisyon'un oy oranı yüzde 16.8'i buldu.

 

Bir ay önce kurulan Milliyetçi Bağımsız Yunanlılar Partisi yüzde 10.6 oy alarak, seçimlerin ikinci büyük sürprizi oldu.

 

Komünist Partisi (KKE) yüzde 8.5, Faşist-ırkçı Altın Şafak yüzde 7, Demokratik Sol Parti ise yüzde 6.1 oranında oy aldı. Aşırı Milliyetçi Laos ile Yeşiller Partisi'nin oyları ise yüzde 2.9’da kaldı, barajı aşamadı.

 

Ethnos gazetesi, Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) başarısının seçimlerin büyük bir sürprizi olduğunun altını çizerek, SYRIZA'nın iki büyük partinin arasına girmesinin, oy oranını iki kat artırmasının ve şehirlerin büyük bölgelerinde oy çokluğunu elde ederek ikinci olmasının önemli bir başarı olduğu ifade edildi.

 

Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras, Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias ile görüşerek bir birlik hükümeti kurmaya çalışacak.

 

Samaras, ülkeyi euro bölgesinde tutmak için bir ulusal kurtuluş hükümeti kurmak istediğini söylemiş, fakat AB ve IMF'yle yapılan anlaşmalarda, ekonomik büyümeyi arttırmak amacıyla bazı değişikliklere gitme sözü vermişti.

 

Syriza lideri Alexis Tsipras ise, kurtarma planının koşullarını reddedecek sol bir koalisyon hükümeti kurmak isteğini belirtti.

 

TÜRKLER DE SOL İTTİFAK DEDİ

Parlamentonun 300 üyesinin belirleneceği seçimlerde, Batı Trakya'dan da 18 Türk aday yarıştı. Komşudaki seçimlerin sürpriz partisi Sol İttifak adaylarından Ayhan Karayusuf Gümülcine'den, Hüseyin Zeybek İskeçe'den milletvekili seçilirken PASOK adayı Ahmet Hacıosman'da Gümülcine'den milletvekili seçildi. Yunanistan'ın 300 kişilik parlamentosuna 3 Türk milletvekili girdi.

 

İLK HABER İSKEÇE'DEN GELDİ

İskeçe ve köylerinde yaşayan Türkler adaylar karşısında tercihini Hüseyin Zeybek'ten yana kullandı. Seçim zaferini İskeçe'deki ofisinde eşi Şerife ve seçmenlerle kutlayan Zeybek, 'Batı Trakya Türk azınlığının yıllardan beri biriken sorununu, son 38 yıldır iktidara gelen partiler sürekli erteledi. Türkiye'deki azınlık malları iade edildi. Yunanistan'daki Türk azınlığın mallarını da iade edilmesini ve Lozan Anlaşmasından kaynaklanan müftü seçiminin yapılmasını istiyoruz. Kampanya boyunca Türk azınlığının sorunlarının çözümüne yönelik en gerçekçi ve somut önerileri partimiz söyledi" dedi.

 

İskeçe'de Hüseyin Zeybek'in milletvekilliğini kazanmasından sonra partisindeki rakibi Yunanlı milletvekilleri adayları da seçim bürosuna gelerek kutladı.

 

PASOK'un Gümülcine Milletvekili adayı Ahmet Hacıosman da üçüncü kez milletvekili seçildi.

 

Gümülcine'de Sol İttifakın adayı Ayhan Karayusuf partisinin Yunanlı rakiplerini geride bırakarak milletvekili seçildi. Kutlamaya seçimleri kaybeden partisinin adayı Yorgos Triandafillopulos da gelerek Karayusuf'u kucaklayarak sevincini paylaştı. Gümülcine Milletvekili Ayhan Karayusuf seçmenlerine yaptığı konuşmada, '20 yıldır mensubu olduğum parti, bünyesinde solları topladı. Azınlık solu da bu partinin içinde yer alıyordu. Bizim partimizin azınlık sorunları ile gayet açık önerileri vardı. Örneğin, milli kimlik konusunun bir insan hakları davası ve konusu olduğunu söylüyordu. Bir toplumun milli kimliği kesinlikle ikili veya uluslar arası anlaşmalara bağlı olamaz. Eğer bir toplum kendini bir şekilde, Türk, Rum, Yahudi hissediyorsa öyle kabul edilmesi gerekiyor görüşüne sahiptik” dedi.

 

Seçim sonucunun sürpriz olmadığını belirten Karayusuf, 'Sürpriz olduğuna inanmıyorum. Onun olmaması için çıkar çevreleri bize karşı savaş açtılar. Parti başkanını halk mücadelelerine katıldığı için terörist olarak adlandırdılar. Fakat Yunan halkı bir şekilde geç de olsa uyandı. Azınlıkta da uyanma yaşandığına tanık olduk. Bu uyanmanın temsilcisinin ben olduğuma inanıyorum. Beni oylarıyla meclise gönderen Batı Trakya Türklerine teşekkür ediyorum” dedi.