Yunanistan'daki erken seçimler, ülkeyi 38 yıl yöneten iki büyük siyasi partinin hezimetiyle sonuçlandı. PASOK ve Yeni Demokrasi Partisi'nin yüzde 77 olan toplam gücü yüzde 32'lere düştü.

 

İçişleri Bakanlığı'nın resmi olmayan açıklamasına göre 2009 seçimlerinde oyların yüzde 43.5'uğunu alarak iktidara gelen PASOK yüzde 13.6 oranında oy aldı. Yeni Demokrasi Partisi'nin gücü ise yüzde 33.5'dan yüzde 19.2'ye düştü.

 

Seçimlerde en büyük sürprizi ekonomik kriz için AB ve IMF reçetelerine "Hayır" diyen radikal sol koalisyon partisi Syriza yaptı. Sol koalisyon'un oy oranı yüzde 16.3'ü buldu ve ikinci parti durumuna yükseldi.

 

Bir ay önce kurulan Milliyetçi Bağımsız Yunanlılar Partisi yüzde 10 ile 12 arasında oy alarak, seçimlerin ikinci büyük sürprizi oldu.

 

Komünist Partisi (KKE) yüzde 8.5, Faşist-ırkçı Altın Şafak yüzde 7, Demokratik Sol Parti ise yüzde 6 oranında oy aldı. Aşırı Milliyetçi Laos ile Yeşiller Partisi'nin oyları ise yüzde 3 civarında.

 

Eğer iki parti, yüzde 3 barajını geçemezlerse parlamentoya giremeyecekler. Kesin sonuçların yarına kalması bekleniyor. Seçim sistemi 300 üyeli Yunan Parlamentosunda birinci gelen partiye 50 sandalye prim veriyor.

 

Her halükarda Yunanistan'da Salı  günü koalisyon hükümeti kurulması için çalışmalar başlayacak. Hükümet kurma çalışmaları 11 gün sürecek. 17 Mayıs'a kadar bir koalisyon hükümeti kurulamazsa yeniden seçimlere gidilecek.

 

Yunanistan'da kayıtlı toplam 9 milyon 850 bin 802 seçmenin, 20 bin 255 sandıkta oy kullandığı seçimlerde oy verme işlemi saat 19:00'da sona erdi. Oy sayımı ise sandıkların kapatılmasının hemen ardından başladı ve seçime katılan 32 partinin aldıkları oylara ilişkin ilk sonuçlar birkaç saat içinde belirlendi.

 

Parlamentonun 300 üyesinin belirleneceği seçimlerde, Batı Trakya'dan da 18 Türk aday yarıştı.